Πότε πληρώνονται τα επιδόματα 800 και 534 ευρώ

Πότε πληρώνονται τα επιδόματα 800 και 534 ευρώ

Αφορούν τις αναστολές Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου

Ολοκληρώνονται σήμερα Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας Νοεμβρίου από εργοδότες και εργαζόμενους. Σήμερα λήγει και η προθεσμία για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ Οκτωβρίου από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Από αύριο Τρίτη 8 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι δηλώσεις στο «Εργάνη» για τις αναστολές του μηνός Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία πληρωμών της ειδικής αποζημίωσης του Νοεμβρίου για εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων, η οποία υπολογίζεται με ποσό βάσης τα 800 ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει από την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου το απόγευμα, ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα στους δικαιούχους σταδιακά από το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου.

Αναστολές Νοεμβρίου

Σήμερα Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η προθεσμία δηλώσεων αναστολής σύμβασης για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έμειναν ανοικτές στο lockdown του Νοεμβρίου αλλά είναι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ. Ο εργοδότης δηλώνει σε αναστολή με βάση την διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ του περασμένου Απριλίου, που περιλαμβάνει 552 διαφορετικούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, μέρος ή ακόμη και το σύνολο των εργαζομένων του.

Σήμερα λήγει και η δεύτερη ευκαιρία δηλώσεων αναστολής που δόθηκε σε επιχειρηματίες κλειστούς με κρατική εντολή τον Νοέμβριο, που δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν δηλώσεις μέχρι τις 24 Νοεμβρίου.
Αρχική δήλωση αναστολής επιτρέπεται μόνο για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση εγκαίρως, ενώ οι ορθές επαναλήψεις από κλειστές επιχειρήσεις, επιτρέπονται μόνο για αύξηση του διαστήματος αναστολής.

Αν ο εργαζόμενος έχει τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν δεν χρειάζεται να προβεί σε δήλωση στο «Εργάνη», παρά μόνο αν επιθυμεί να τροποποιήσει μισθώματα ή ΙΒΑΝ. Δήλωση δεν απαιτείται από τον εργαζόμενο ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή.
Αντίθετα, οι εργαζόμενοι που τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή υποβάλλουν υποχρεωτικά δήλωση μετά τον εργοδότη. Η δήλωση του εργοδότη είναι απαραίτητη για να πληρωθεί ο εργαζόμενος.

Για τους εργαζόμενους όλων των πληττόμενων βασει ΚΑΔ επιχειρήσεων καθώς και των κλειστών που υπέβαλλαν τώρα δηλώσεις, η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης του Νοεμβρίου – που υπολογίζεται με βάση τα 800 ευρώ – αναμένεται να ξεκινήσει από την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου το απόγευμα, ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα στους δικαιούχους σταδιακά από το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου. Αν ένας εργαζόμενος έχει παράλληλη απασχόληση σε έναν εργοδότη κλειστό με κρατική εντολή και σε έναν πληττόμενο, θα πληρωθεί την ειδική αποζημίωση που δικαιούται με τον πληττόμενο (μετά τις 7/12).