Ενοίκια: Τι ισχύει για τα παλαιά και τα νέα ενοικιαστήρια

Ενοίκια: Τι ισχύει για τα παλαιά και τα νέα ενοικιαστήρια

Ποιοι ιδιοκτήτες πρέπει να διορθώσουν τα μισθωτήρια στο Taxisnet

Στο Τaxisnet πρέπει να σπεύσουν, οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, προκειμένου να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των συμβάσεών τους, αλλά και να αποφύγουν φόρους πρόστιμα και τρεξίματα στην Εφορία. Η προθεσμία λήγει κανονικά σήμερα αλλά δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή να δοθεί παράταση.

Η διόρθωση ή απλά, η επικαιροποίηση των στοιχείων των μισθώσεων γίνεται χωρίς πρόστιμα, εφόσον αυτή γίνει, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ (www.aade.gr).

Εκεί, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να  δηλώσουν την ισχύ των μισθωτηρίων συμβολαίων, που αφορά μισθώσεις που έχουν συναφθεί προ του 2014, όταν δεν ήταν υποχρεωτική η ηλεκτρονική δήλωση των μισθώσεων. Επίσης θα πρέπει να δηλωθούν και τα συμβόλαια που έχουν λήξει, αλλά η Εφορία… δεν το ξέρει και όταν το διαπιστώσει από τις διασταυρώσεις, ο ιδιοκτήτης θα τρέχει και δεν θα φτάνει.

Αν θεωρηθούν οι εν ισχύ οι μισθώσεις που έχουν λήξει, θα ελεγχθεί για να διαπιστωθεί αν εισέπραττε ενοίκια και δεν τα δήλωνε και κινδυνεύει με τον καταλογισμό αναδρομικών φόρων και προστίμων.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα θα πρέπει κανονικά μέχρι σήμερα να υποβάλουν δήλωση για παλαιό μισθωτήριο συμβόλαιο, το οποίο έχει συναφθεί προ του 2014, ήταν σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2020, έχει παραταθεί σιωπηρά ή έχει αλλάξει κάποιος όρος του και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η σχετική δήλωση στο myTAXISnet. Η δήλωση υποβάλλεται χωρίς κυρώσεις και περιλαμβάνει στοιχεία που ισχύουν στις 12 Ιουνίου 2020.

Επίσης θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση λύσης κάθε μίσθωσης η οποία έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά οποτεδήποτε και έχει λυθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020. Εάν δεν υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές, τότε οι συμβάσεις μίσθωσης θα θεωρείται ότι εξακολουθούν να ισχύουν.

Στο εξής, σε κάθε περίπτωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, ο ιδιοκτήτης (εκμισθωτής) υποχρεούται να δηλώσει το γεγονός αυτό, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet δήλωση έναρξης ή λήξης μισθωτηρίου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Αν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.