Η αρχή του τέλους του κοροναϊού και το παράδοξο του Καπιταλισμού

Η αρχή του τέλους του κοροναϊού και το παράδοξο του Καπιταλισμού

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο και το κόστος για τις παραγγελίες στην Ελλάδα

Του Μ.Φ.Ρετσινά

Διήρκησε μόνο για μία μέρα. Η ανακοίνωση της MODERNA για το νέο της εμβόλιο βασισμένο στην τεχνολογία messenger RNA έστειλε σύντομα την απόδοση των τιμών της μετοχής της πάνω από εκείνη της TESLA για φέτος. Ωστόσο, την Τρίτη η μετοχή της TESLA επανέκτησε τη θέση της ως ηγέτιδα στην αποκόμιση υπεραξιών με απόδοση περισσότερο από 500% για το έτος, μετά την είδηση ότι η επιτροπή του S&P 500 αποφάσισε να τη συμπεριλάβει στο χρηματιστηριακό της δείκτη.

Οι επενδυτές αμέσως προκατέλαβαν τις κεφαλαιακές τοποθετήσεις από επενδυτικά κεφάλαια (funds )με 11 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση.

Τα funds θα πρέπει να συμπεριλάβουν μελλοντικά τη TESLA στα μετοχικά καλάθια τους που παρακολουθούν την τιμή του δείκτη S&P 500.

Ως αποτέλεσμα, η TESLA κέρδισε σε μια μέρα περισσότερο από ολόκληρη την κεφαλαιοποίηση της MODERNA αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμπερίληψη της TESLA στο δείκτη των 500 μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση εταιριών της Αμερικής θα προσθέσει στον τελευταίο αξία 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό μπορεί να αναγκάσει την επιτροπή να εισάγει τη TESLA τμηματικά για να αποφύγει την αδιάκριτη πώληση άλλων μετοχών προς επανεπένδυση στην TESLA.

Η MODERNA, το όνομά της οποίας προέρχεται από το messenger RNA, παρουσίασε τη Δευτέρα ένα καλύτερο εμβόλιο από ότι αναμενόταν. Το εμβόλιο της, mRNA-1273, δεν απαιτεί αραίωση του, κάτι που συνιστά μεγάλο πλεονέκτημα για νοσοκόμες και γιατρούς που θα εμβολιάσουν τον κόσμο.

Θεωρείται σταθερής απόδοσης για μέχρι 30 ημέρες σε θερμοκρασίες ψυγείου μεταξύ 2-8 βαθμών Κελσίου σε σύγκριση με τις 7 ημέρες που αναμενόταν προηγουμένως.

Όλα τα φαρμακεία έχουν τη δυνατότητα να το αποθηκεύουν. Επίσης συντηρείται σε μείον 20 μηδέν βαθμούς Κελσίου για έως και 6 μήνες, γεγονός που καθιστά εφικτή τη διανομή του από τα εργοστάσια. Μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου έως 12 ώρες.

Από την άλλη πλευρά, η PFIZER που συνεργάζεται με την γερμανική BIONTECH, παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα το δικό της εμβόλιο που μπορεί να διατηρηθεί μόνο για 5 ημέρες στους 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, αλλά με μεγαλύτερη αντοχή για έως και 6 μήνες στους 70 βαθμούς υπό το μηδέν. Η αποστολή του είναι εφικτή εντός 10 ημερών σε θερμοκρασίες μεταξύ 15 και 25 βαθμών.

Και οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να προμηθεύσουν τους πελάτες τους από 500 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις το 2021. Ωστόσο, αυτή η παραγωγή αφήνει ένα έλλειμμα τουλάχιστον 900 εκατομμυρίων επιπρόσθετων δόσεων που θα χρειαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός. Εξάλλου όπως είχε πει και ο Μπιλ Γκέιτς είναι προς το συμφέρον των πλουσίων χώρων να εξασφαλιστεί ότι και οι φτωχές χώρες θα εμβολιαστούν αν θέλουμε να αποφύγουμε μια φονικότερη πανδημία στο μέλλον.

Ως εκ τούτου, πρέπει να περιμένουμε προσεχώς περισσότερα καλά νέα για την ανάπτυξη εμβολίων από τις ASTRAZENECA ,JOHNSON & JOHNSON και NOVAVAX, με χρήση διαφορετικών τεχνολογιών.

Η επιτυχία της MODERNA αποτελεί παράδειγμα επιτυχημένης κρατικής παρέμβασης. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων μαζί με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ στήριξαν την ανάπτυξη του εμβολίου παρέχοντας 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ας σημειώσουμε πως και η BIONTECH είχε επιδοτηθεί με 350 εκατομμύρια ευρώ από το γερμανικό κράτος.

Η MODERNA θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει την εκτεταμένη δοκιμή της σε 151 εθελοντές με συμπτώματα covid-19 έως τα τέλη Νοεμβρίου. Το εμβόλιο θα εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές ύστερα από την κυκλοφορία των τελικών δεδομένων στα τέλη Νοεμβρίου. Σε αυτό το σημείο η εταιρεία θα είναι σε θέση να αξιολογήσει κατά πόσο τα αντισώματα που προκαλεί ο ιός διαφέρουν από αυτά που δημιουργούνται από το εμβόλιο.

Η τρέχουσα μελέτη της αφορούσε 30 χιλιάδες εθελοντές, εκ των οποίων 95 εμφάνισαν συμπτώματα. Μόνο 5 από αυτούς είχαν πάρει το εμβόλιο και οι άλλοι 90 είχαν πάρει εικονικό φάρμακο(placebo).

Το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου εκτιμήθηκε στο 94,55%, καλύτερο από το 90% του αντίστοιχο της PFIZER που δοκιμάστηκε σε 40 χιλιάδες εθελοντές.

Από τις 11 σοβαρές περιπτώσεις όσων από τους 95 ασθένησαν σοβαρά κανείς δεν ήταν μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν με το mRNA-1273.

Κανένας από τους εμβολιασμένους δεν ανέπτυξε σοβαρές επιπλοκές από το covid-19. Λιγότερο από το 2% των περιπτώσεων είχαν πυρετό.

Κατά τη διάρκεια του έτους οι επενδυτές μπόρεσαν να αγοράσουν τη μετοχή της MODERNA στις πτώσεις της όταν οι ειδήσεις για την εταιρία δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες.

Στο παραπάνω διάγραμμα μπορεί κανείς να δει ότι οι επενδυτές αγόραζαν επίσης τη μετοχή της NOVAVAX με χρονική καθυστέρηση αφότου η MODERNA ανέστρεφε την πτώση της.

Αυτό ίσως να σημαίνει ότι αν η MODERNA δεν απογοητεύσει σε δυο εβδομάδες, είτε ανακοινώνοντας χαμηλότερο ποσοστό δραστικότητας του εμβολίου είτε ανομοιόμορφη αποτελεσματικότητα του σε διαφορετικές ηλικίες, τότε πιθανά να αποτελέσει ξανά ευκαιρία μια αγοραστική τοποθέτηση στη NOVAVAX.

Η Ελλάδα και το κόστος στις παραγγελίες

Εκτιμάται πως το κόστος αγοράς κάθε δόσης θα είναι τουλάχιστον 20 δολάρια με πωλήσεις που θα φτάσουν τα 10 δις δολάρια έσοδα για καθεμία από τις MODERNA και PFIZER.

Η χώρα μας που αρχικά σχεδίαζε να παραγγείλει από την ASTRAZENECA θα παραγγείλει τελικά 25 εκατομμύρια δόσεις για δωρεάν εμβολιασμό, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο θα πρέπει να λάβει υπόψη της μια παράμετρο.

Ο ιός έχει δείξει την ικανότητά να μεταλλάσσεται ,καθιστώντας ίσως τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά. Η τεχνολογία MRNA ταιριάζει καλύτερα σε μεταλλάξεις. Έτσι, εάν το αίμα δεν εξουδετερώνει έναν μεταλλαγμένο covid-19, τότε θα πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα αλληλουχία εμβολίου. Θα χρειαστεί οι εταιρίες να αλλάξουν την ακολουθία χιλιάδων γραμμάτων στον γενετικό κώδικα του ιού, μιας και η μετάλλαξη δεν μεταβάλλει τη χημεία του ιού. Η μετατροπή αυτή θα απαιτήσει τουλάχιστον 1 μήνα.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο

Το εμβόλιο MRNA εισάγει μικρές δέσμες οδηγιών συναρμολόγησης βιολογικού υλικού σε κύτταρα για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη μαθαίνει στον οργανισμό πώς να οργανώσει την άμυνα του όταν κληθεί να εξουδετερώσει τον πραγματικό ιό, σε περίπτωση μόλυνσης .

Είναι μια σύντομη διαδικασία καθώς το εμβόλιο μπορεί να χάσει την αποτελεσματικότητά του εάν δεν πληρούνται οι συνθήκες ψύξης. Κατά συνέπεια απαιτούνται τεχνολογίες παρακολούθησης της ψυχρότητας κατά τη διάρκεια της αποστολής των εμβολίων.

Η όλη διαδικασία μεταφέρει την παρασκευή εμβολίων από το εργοστάσιο στο ανθρώπινο σώμα σε αντίθεση με τις τεχνολογίες των υπολοίπων εταιριών που χρησιμοποιούν τη κλασική μέθοδο εμβολιασμού αντισωμάτων από απενεργοποιημένους ιούς.

Το κράτος αρωγός

Η ιστορία επιτυχίας της MODERNA και των ανταγωνιστών της είναι η αρχή του τέλους σε ένα σπιράλ 52 εκατομμυρίων μολύνσεων που στέρησαν τη ζωή σε 1,3 εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Οφείλουμε πολλά στην κρατική παρέμβαση για τα κονδύλια που προσέφερε στις εταιρίες. Πάνω από όλα όμως οφείλουμε στους 300 χιλιάδες εθελοντές που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές.

Η ιστορία της TESLA επίσης δε θα εξελισσόταν επιτυχώς δίχως ένα κρίσιμο δάνειο 465 εκατομμυρίων δολαρίων εν μέσω κρίσης το 2008 από την Κυβέρνηση Obama. Το παράδοξο είναι πως σήμερα αποτιμάται δέκα φορές παραπάνω από τη MODERNA.

Παραφράζοντας τον OSCAR WILDE θα μπορούσαμε να πούμε πως η αγορά τιμολογεί βέλτιστα το κάθε περιουσιακό στοιχείο προεξοφλώντας τις πιθανές ταμειακές ροές του. Δε γνωρίζει όμως την πραγματική η δίκαιη άξια του. Ακόμη και αν η ίδια της η ύπαρξη εξαρτάται από αυτό!.