Πακέτο 3,3 δισ. ευρώ: Επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης όλο τον Νοέμβριο

Πακέτο 3,3 δισ. ευρώ: Επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης όλο τον Νοέμβριο

Η χώρα σε καραντίνα…τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε οικονομική ασφυξία

Με τη χώρα να μπαίνει από αύριο στις 6 το πρωι σε καραντίνα τριών εβδομάδων, νέες βαθύτερες πληγές ανοίγουν στην οικονομία ενώ επιδεινώνεται η οικονομική ασφυξία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση για να περιορίσει τις παρενέργειες που προκαλεί το νέο lockdown ανακοίνωσε χθες ένα νέο πακέτο 10 μέτρων ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει επίδομα 800 ευρώ για τους εργαζόμενους που θα βρεθούν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο αναλογικά με τις ημέρες που ήταν σε αναστολή, πάγωμα πληρωμής ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, αναστολή πληρωμής δόσεων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, υποχρεωτικό κούρεμα 40% των ενοικίων, επιστροφή του 50% των «χαμένων» ενοικίων στους ιδιοκτήτες ακινήτων, εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ για μακροχρόνια άνεργους, παράταση 2 μηνών στα επιδόματα ανεργίας.

Οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης όλο το Νοέμβριο και με αποδοχές χαμηλότερες από 800 ευρώ και οι εκμισθωτές ακινήτων είναι οι  πλέον «κερδισμένοι» από τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την κάλυψη της ζημίας από το καθολικό lockdown.

Το ειδικό μηνιαίο επίδομα των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους σε αναστολή θα είναι αναλογικό και το ύψος του θα εξαρτάται από τη διάρκεια της αναστολής της σύμβασης. Για παράδειγμα αν κάποιος εργαζόμενους βγει σε αναστολή από αύριο έως το τέλος του μήνα θα λάβει 560 ευρώ ενώ αν είναι σε αναστολή για 15 ημέρες το επίδομα που θα λάβει θα είναι 400 ευρώ. Το ποσό επί του μισθού που αναλογεί στις ημέρες εργασίες  θα καλυφθεί από την ίδια την επιχείρηση. Το μέτρο θα περιορίσει σημαντικά το μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν παρατάσεις στην πληρωμή δόσεων, οφειλών από φόρους και εισφορές καθώς και από το ΦΠΑ και πρόσβαση στο φθηνό κρατικό χρήμα. Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5 ύψους 1,7 δισ. ευρώ μπορούν να ενταχθούν όλες οι εταιρείες που θα κατεβάσουν ρολά, και ανεξάρτητα της πτώσης στον τζίρο τους θα λάβουν ελάχιστο ποσό ενίσχυσης 2.000 ευρώ ενώ δεν θα επιστρέψουν το 50% του δανείου

Οφέλη θα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων  που υποχρεούνται σε μειώσεις ενοικίων κατά 40% το Νοέμβριο καθώς αντί για συμψηφισμό με φόρους θα λαμβάνουν «ζεστό χρήμα» για το 50% της απώλειας. Τα χρήματα θα τα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Για παράδειγμα, ένα κατάστημα που ενοικιάζεται 1.000 ευρώ το μήνα ο ιδιοκτήτης του θα εισπράξει για τον Νοέμβριο 600 ευρώ. Η ζημιά που θα έχει ανέρχεται σε 400 ευρώ αλλά περιορίζεται στα  200 ευρώ  αφού τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα τα καλύψει το  κράτος και θα τα δει το Δεκέμβριο στον τραπεζικό του λογαριασμό. Με βάση το μοντέλο που ίσχυε μέχρι πρότινος στην περίπτωση του υποχρεωτικού «κουρέματος» κατά 40% των ενοικίων ο ιδιοκτήτες κέρδιζε επιστροφή φόρου ίση με το 30% της ζημιάς που συμψηφιζόταν με οφειλές από το φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ.