Οι ενέργειες της ΕΤΑΔ οδήγησαν στην επιδίκαση 626 εκατ. ευρώ εις βάρος της

Οι ενέργειες της ΕΤΑΔ οδήγησαν στην επιδίκαση 626 εκατ. ευρώ εις βάρος της

Η εταιρεία με εικόνα μηδενικής κινητικότητας δείχνει πλήρη απουσία προόδου

Όψιμη κινητοποίηση της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) έχουν επιφέρει οι διαιτητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από το 2019 έως και το Φεβρουάριο 2020 και έχουν επιδικάσει αθροιστικό ποσό αποζημίωσης σχεδόν 626 εκατ. ευρώ στην εταιρία «Αττικός Ήλιος», συμφερόντων του ομίλου Μαντωνανάκη, αναφορικά με την πολύχρονη διαμάχη στην υπόθεση του ξενοδοχείου Grand Resort στο Λαγονήσι.

Ο ξενοδοχειακός όμιλος διεκδικεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως διαφυγόντα κέρδη από επενδύσεις, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν με υπαιτιότητα της ΕΤΑΔ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αιτιάσεις της πλευράς Μαντωνανάκη, η ΕΤΑΔ δεν προχώρησε ποτέ στην παραχώρηση παρακείμενης έκτασης στο συγκρότημα του Λαγονησίου, ως όφειλε βάσει των σχετικών συμβάσεων παραχώρησης, προκειμένου η παραχωρησιούχος εταιρία να αναπτύξει κατοικίες και να επεκτείνει την ξενοδοχειακή μονάδα.

Σημειώνεται ότι από την εκμίσθωση του συγκροτήματος στο Λαγονήσι το 1999 έως σήμερα, οι προσφυγές του μισθωτή εναντίον της ΕΤΑΔ ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου ήταν σύνηθες φαινόμενο, γεγονός που προκαλεί ακόμη περισσότερα ερωτηματικά σχετικά με την άπραγη στάση που υιοθέτησε η ΕΤΑΔ, αφήνοντας το ζήτημα να λάβει διαστάσεις με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για το Δημόσιο. Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός πως το δυσβάστακτο ποσό προκύπτει από επτά διαφορετικές αποφάσεις διαιτησίας.

Πλέον, η ΕΤΑΔ έχοντας διαχρονικά αποτύχει να προβεί σε συμβιβαστική λύση με τον ξενοδοχειακό όμιλο, καλείται να διαχειριστεί μια πραγματική δημοσιονομική νάρκη ύψους €626 εκατ.

Σύμφωνα με νομικές πηγές, οι αγωγές ακύρωσης των διαιτητικών αποφάσεων που έχει ήδη ασκήσει η ΕΤΑΔ ενώπιον του Εφετείου Αθηνών, ουσιαστικά αφορούν τη διαδικασία των διαιτησιών και δεν επιφέρουν συχνά τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έτσι, η συνέχεια θα δοθεί στο Εφετείο, προσθέτοντας επιπλέον καθυστερήσεις στην οριστική έκβαση της υπόθεσης και αυξάνοντας τον κίνδυνο νέων διεκδικήσεων από πλευράς του επιχειρηματία, ο οποίος μάλιστα έχει ήδη δείξει διάθεση επιβολής αναγκαστικών μέτρων.

Τον Ιούνιο 2019, ο ξενοδοχειακός όμιλος προχώρησε σε κατάσχεση εις χείρας τρίτων, ποσού περίπου 44 εκατ. ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΕΤΑΔ, την οποία η δημόσια υπηρεσία κατόρθωσε να αναστείλει μέσω έκδοσης προσωρινής διαταγής. Ωστόσο είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη αμυντική τακτική δεν γίνεται να βρίσκει συνέχεια εφαρμογή.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο όμιλος Μαντωνανάκη προ ετών ήταν έτοιμος να συμφωνήσει σε ένα φιλικό διακανονισμό με την ΕΤΑΔ της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ανικανότητα και ανευθυνότητα των τότε διοικήσεων να αποφασίσουν το κλείσιμο της υπόθεσης μέσω διακανονισμού οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Οι διοικήσεις που αμέλησαν και δεν προέβησαν σε συμφωνία, είναι εκείνες που θα πρέπει να καταβάλουν την τεράστια διαφορά στην οικονομική επιβάρυνση της σημερινής κατάστασης.

Δυστυχώς η ΕΤΑΔ έχει ατυχήσει μέχρι σήμερα από τις διοικήσεις που έχουν κληθεί να διαχειριστούν την περιουσία της, η οποία είναι κατ’ ουσία του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς οι διοικήσεις παρουσιάζουν εικόνα μηδενικής κινητικότητας και πλήρη απουσία προόδου, ούσες ικανές μόνο στη διαφύλαξη των θέσεων στις οποίες βρίσκονται δια της απραξίας.