Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιες επιχειρήσεις θα λάβουν κρατικό δάνειο

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιες επιχειρήσεις θα λάβουν κρατικό δάνειο

Οι νέες κατηγορίες που εντάσσονται στο πρόγραμμα

Στα 5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στο τέλος του έτους τα φθηνά  κρατικά δάνεια που θα έχουν δοθεί μέσω του προγράμματος της επιστρεπτέας Προκαταβολής από την επέλαση του κοροναϊού. Το πρόγραμμα  ενισχύεται με δυο ακόμα κύκλους 4 και 5 για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ενώ είναι πιθανόν να υπάρξει και 6ος κύκλος στις αρχές του 2021 ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή δίνει ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ενώ όσοι υπαχθούν στους δύο νέους κύκλους δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν στο κράτος το 50% των χρημάτων που θα λάβουν.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 ύψους 900 εκατ. ευρώ θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου επιχειρήσεων Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Η  ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μέχρι τα μέσα του μήνα και οι πληρωμές θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Το Δεκέμβριο, θα χορηγηθεί η 5η επιστρεπτέα προκαταβολή συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.

Ετσι στο τελευταίο δίμηνο του έτους οι επιχειρήσεις θα πάρουν ανάσα ρευστότητας 1,6 δισ. ευρώ από τα οποία τα 800 εκατ. ευρώ θα είναι «δώρο» αφού στις δυο νέες επιστρεπτέες προκαταβολές το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Περισσότερες επιχειρήσεις

Η βεντάλια του προγράμματος ανοίγει ακόμη περισσότερο προκειμένου να πάρουν το κρατικό χαμηλότοκο δάνειο περισσότερες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον:

  • Ολες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
  • Οι νέες επιχειρήσεις. Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, λαμβάνοντας υπόψη τον μαθηματικό τύπο. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.