«Βαθιά» το χέρι στην τσέπη για τους φορολογούμενους: Τι πρέπει να πληρώσουν σήμερα

«Βαθιά» το χέρι στην τσέπη για τους φορολογούμενους: Τι πρέπει να πληρώσουν σήμερα

Ποιες είναι οι επιλογές που έχουν όσοι δυσκολεύονται να πληρώσουν

Ημέρα κόλαση είναι σήμερα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την εξόφληση μαζεμένων φορολογικών υποχρεώσεων. Σήμερα θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα η πρώτη και η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος αλλά και ο ΦΠΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.

Στις υποχρεώσεις αυτές θα πρέπει να προστεθούν και οι δόσεις ρυθμίσεων που τρέχουν για πολλούς φορολογούμενους. Παρατάσεις για τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις δεν υπάρχουν αυτή τη φορά με εξαίρεση τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε "κόκκινες περιοχές" για τουλάχιστον 14 ημέρες μέσα στον Οκτώβριο. Δηλαδή μόνο οι επαγγελματίες της Κοζάνης θα έχουν τη δυνατότητα να μεταθέσουν την πληρωμή του ΦΠΑ για τις 30 Απριλίου 2020.

Οι  φορολογούμενοι που δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις της Εφορίας έχουν τρεις επιλογές:

1. Να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα για να σπάσουν τη φορολογική τους υποχρέωση σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Η πιστωτική κάρτα αν έχει το απαιτούμενο υπόλοιπο μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο εργαλείο στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία καθώς ακόμη και όσοι διαθέτουν ρευστότητα, είναι πιθανό να θέλουν να την κρατήσουν καθώς όλα δείχνουν ότι έρχονται δύσκολες ημέρες.

2. Να σπάσουν την οφειλή σε 12 μηνιαίες δόσεις μέσω της πάγιας ρύθμισης. Το ετήσιο επιτόκιο, φθάνει το 5,32% αλλά η επιβάρυνση για μόλις 12 μήνες δεν είναι σημαντική και ουσιαστικά περιορίζεται στα 25-30 ευρώ ανά 1.000 ευρώ οφειλής.

3. Να σπάσουν την οφειλή σε 24 δόσεις και πάλι μέσω της πάγιας ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή το επιτόκιο ανεβαίνει στα επίπεδα του 6,82%.  Η ρύθμιση επικυρώνεται και αρχίζει να τρέχει με την καταβολή της πρώτης δόσης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οσοι όμως χάσουν την προθεσμία των 3 ημερών δεν σημαίνει ότι χάνουν τη ρύθμιση. Μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση για να ενταχθούν σε αυτή πληρώνοντας την πρώτη δόση εντός της προθεσμίας των 3 εργάσιμων ημερών. Βέβαια όσοι επιλέξουν τις 24 δόσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ύστερα από ένα 12μηνο όταν θα έχουν "γεννηθεί" οι φορολογικές υποχρεώσεις της επόμενης χρονιάς ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώνει ταυτόχρονα και τα τρέχοντα και τα προηγούμενα.