Το μεγάλο στοίχημα για την καθαρή ενέργεια, ο κίνδυνος για την Ελλάδα και το παράδειγμα δημάρχου μεγάλου νησιού

Το μεγάλο στοίχημα για την καθαρή ενέργεια, ο κίνδυνος για την Ελλάδα και το παράδειγμα δημάρχου μεγάλου νησιού

«Ως πότε θα πυροβολούμε τα πόδια μας;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος Βασίλης Κώτσης

Με τίτλο «Ως πότε θα πυροβολούμε τα πόδια μας;», ο Βασίλης Κώτσης γράφει στο Βήμα της Κυριακής για το μεγάλο στοίχημα της ενέργειας, τις επενδύσεις που ξεπερνούν κάθε προσδοκία αλλά και τον κίνδυνο που δημιουργούν ορισμένοι πολίτες και οικολογικές οργανώσεις.

Ακολουθεί ως έχει το άρθρο που δημοσιεύθηκε, χθες, στην εφημερίδα:

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει η εγκατεστημένη ισχύς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα) να προσεγγίζει τα 19 GW. Σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται στα 10,5 GW, άρα τα επόμενα δέκα χρόνια για να πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις 8,5 GW. Αυτό σημαίνει, ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις 9 δισ. ευρώ.

Τα καλά νέα είναι πως η ζήτηση για επενδύσεις σε ΑΠΕ ξεπερνά κάθε προσδοκία. Η γενική γραμματέας Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου αποκάλυψε πως βρίσκονται σε αναμονή 11.000 έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 76 GW! Πολλά από αυτά είναι στο στάδιο της ωρίμανσης, τα περισσότερα είναι το στάδιο της αδειοδότησης και ορισμένα που προχωρούν ως μεγάλες στρατηγικές επένδυσης.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ελλάδας για τις ΑΠΕ είναι πολύ φιλικό προς τους επενδυτές καθώς εξασφαλίζει σχετικά γρήγορα την κερδοφορία της επένδυσης, εξ ου και η μεγάλη προσφορά.

Ποιος είναι ο κίνδυνος για την Ελλάδα; Μα ποιος άλλος από την αντίδραση ορισμένων πολιτών και οικολογικών οργανώσεων που μπλοκάρουν με αστεία πολλές φορές επιχειρήματα τέτοιες επενδύσεις. Εκτός από την αισθητική των ανεμογεννητριών, έχουν ακούσει και πως η λειτουργία τους «κόβει» το γάλα από τις κατσίκες. Και βέβαια στο δικαστήριο μπορεί ο επενδυτής να δικαιωθεί αλλά αυτό θα γίνει μετά από 3 - 5 χρόνια, με αποτέλεσμα η επένδυση πολλές φορές να ακυρωθεί. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη αλλά και υποχρέωση της πολιτείας να γίνεται ταχεία απονομή της.

Πρόσφατο είναι το παράδειγμα δημάρχου μεγάλου νησιού των Κυκλάδων που μετά από πολυήμερες διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ ξιφουλκούσε στα ραδιόφωνα κατά της πολιτείας και της εταιρείας ενώ ο ίδιος δύο χρόνια νωρίτερα είχε πρωτοστατήσει στην αποτροπή επένδυσης ανεμογεννητριών οι οποίες θα προσέφεραν αδιάλειπτα ρεύμα με χαμηλό κόστος και θα καθιστούσαν το νησί του ενεργά ανεξάρτητο από τις βλάβες των απαρχαιωμένων ντιζελοκίνητων εργοστασίων της ΔΕΗ.