Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οι ανησυχίες για lockdown οδηγούν σε πτώση τις μετοχές

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οι ανησυχίες για lockdown οδηγούν σε πτώση τις μετοχές

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος καταγράφει απώλειες περίπου 40% από τις αρχές του έτους

Πτώση κατέγραψαν σήμερα στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης οι ευρωπαϊκές μετοχές, για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, λόγω των ανησυχιών για αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην ήπειρο και τη βουτιά στις μετοχές των HSBC και Standard Chartered ύστερα από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι δύο βρετανικές τράπεζες διακινούσαν παράνομα κεφάλαια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,0% στην αρχή της συνεδρίασης, με τον βρετανικό, δείκτη FTSE 100 να καταγράφει απώλειες 1,6%.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η μετοχή της HSBC, που ήδη κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα δεκαετιών, σημείωσε πτώση 3,2%, ενώ της Standard Chartered υποχώρησε κατά 2,9% ύστερα από δημοσιεύματα του BuzzFeed και άλλων μέσω, σύμφωνα με τα οποία οι βρετανικές αυτές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διακίνησαν μεγάλα ποσά που φέρονται να είναι παράνομα κεφάλαια για περίπου δύο δεκαετίες παρά τις προειδοποιήσεις για την προέλευση των χρημάτων.

Παράλληλα, δημοσίευμα της κρατικής κινεζικής εφημερίδας Global Times ανέφερε ότι η HSBC είναι πιθανόν μεταξύ αυτών που θα περιληφθούν στον κινεζικό «κατάλογο με μη αξιόπιστες οντότητες» που θα στοχοποιεί ξένες εταιρίες οι οποίες παραβιάζουν την κινεζική νομοθεσία ή προχωρούν σε «παράνομες ενέργειες».

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, που ήδη καταγράφει απώλειες περίπου 40% από τις αρχές του έτους, σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,2%.

Οι νέοι περιορισμοί λόγω του κοροναϊού στην Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και η είδηση ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξετάζει ένα δεύτερο lockdown στη Βρετανία οδήγησαν τον ευρωπαϊκό δείκτη των εταιριών ταξιδιών και αναψυχής σε πτώση 2,5%.