Πρόσκληση Σταϊκούρα σε διεθνείς επενδυτές στην Ελλάδα

Πρόσκληση Σταϊκούρα σε διεθνείς επενδυτές στην Ελλάδα

Τις προοπτικές που δημιουργεί η ελληνική οικονομία ανέπτυξε ο ΥΠΟΙΚ στο road show του Χρηματιστηρίου

Πρόσκληση στους διεθνείς επενδυτές να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθηνε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας διαδικτυακά στο «London road show» που διοργανώνει ο όμιλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στις επιπτώσεις της πανδημίας και αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τα κονδύλια από την Ε.Ε. που της κατανεμήθηκαν θα εισέλθει σε μια περίοδο υψηλών και βιώσιμων αναπτυξιακών ρυθμών.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε προς τους ξένους υποψήφιους διεθνείς επενδυτές, ότι με βάση τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, και παρά τις δυσμενείς προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί, το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9%, και ειδικότερα στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%.

Όπως επισήμανε, οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης από την κυβέρνηση, ενός συνεκτικού πλέγματος στοχευμένων μέτρων και παρεμβάσεων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία - κάτι που αναγνωρίστηκε από το Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, όταν έγινε αναφορά στην ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε, ότι υλοποιήθηκαν δημοσιονομικά και μη μέτρα, (που η συνολική τους αξία αναμένεται να φτάσει ή και να υπερβεί τα 24 δισ. ευρώ) για να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία, καθώς και για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στα ταμειακά διαθέσιμα, τόνισε ότι έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, μέσα από έξι επιτυχημένες εκδόσεις χρέους, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πιο πρόσφατη έκδοση 10ετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο - ιστορικά - κόστος δανεισμού της χώρας. Ταμειακά διαθέσιμα, σήμερα ύψους 37,8 δισ., που αναμένεται να τονωθούν περαιτέρω με την αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Απευθυνόμενος στους διεθνούς επενδυτές, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών που προχώρησαν τους τελευταίους έξι μήνες. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ψήφιση και υλοποίηση με επιτυχία, προγράμματος στήριξης δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού, στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαίσιου για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά, την προώθηση του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (όπως το Ελληνικό κλπ.) και τη δρομολόγηση σχεδίων ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών, όπως η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΕΑΒ και η ΛΑΡΚΟ.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι παρά την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, δεν πανηγυρίζουμε, καθώς γνωρίζουμε ότι οι εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις είναι μπροστά μας, δίνοντας μεγάλη σημασία στη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την υλοποίηση του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου. Ενός σχεδίου, που, όπως τόνισε, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, ώστε να επιτύχουμε υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

Αλέξης Πατέλης

Μιλώντας στο διαδικτυακό road show ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, απευθυνόμενος στους διεθνείς επενδυτές, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από το παγκόσμιο σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία. Εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και την χώρα μας, η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας οδήγησε για πρώτη φορά πολλούς Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό να γυρίσουν στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε επενδύσεις και ανθρώπινα ταλέντα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι θα συμβάλουν στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας.

Για το τραπεζικό σύστημα, είπε μεταξύ άλλων, ότι με σειρά δράσεων όπως το Σχέδιο «Ηρακλής», τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωθούν περίπου στο μισό, ενώ σημαντικά οφέλη θα αποκομίσουν και από το πρόγραμμα «Γέφυρα», τόσο οι δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία, όσο και οι τράπεζες. Εκτίμησε δε, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πανδημία.

Ερωτηθείς για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και ειδικότερα με τη Τουρκία ο κ. Πατέλης εξέφρασε μεταξύ άλλων την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στους χειρισμούς του πρωθυπουργού, που χτίζει και ενισχύει διεθνείς συμμαχίες - κάτι που αναγνωρίζεται και από διεθνή μέσα. Επισήμανε ότι προς συμφέρον και των δυο πλευρών δεν είναι η ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τόνισε ότι αυτή την φορά δεν θα περιλαμβάνουν μόνον επενδύσεις, αλλά θα έχουν να κάνουν και με μεταρρυθμίσεις. Επανέλαβε τους επενδυτικούς τομείς που θα επικεντρωθεί η διάθεση των κεφαλαίων, αναφέροντας ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...