ΕΝΦΙΑ: Ποιες κατηγορίες ακινήτων θα έχουν επιπλέον έκπτωση φόρου

ΕΝΦΙΑ: Ποιες κατηγορίες ακινήτων θα έχουν επιπλέον έκπτωση φόρου

Τι ισχύει για πισίνες, ημιτελή κτίσματα και αγροτικά κτίρια – Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση

Ανατροπές στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων έφερε η ανακοίνωση της κυβέρνησης για κατάργηση του φόρου σε 26 μικρά νησιά, υποχρεώνοντας την ΑΑΔΕ να τον επαναϋπολογίσει.

Οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων τη δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη δόση έως τις 31 Οκτωβρίου, χωρίς την επιβολή προστίμων. Κι αυτό γιατί ενώ τα εκκαθαριστικά θα έπρεπε να αναρτηθούν σήμερα στο Taxisnet, λόγω της παραπάνω εξέλιξης θα καθυστερήσουν λίγες ακόμη ημέρες.

Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ενσωματώνει τις ίδιες εκπτώσεις που ίσχυαν και το 2019 ενώ για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων η έκπτωση φθάνει μέχρι και 100%. Ωστόσο για να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι τη μείωση αυτή θα πρέπει να έχουν δηλώσει σωστά τα ακίνητα αυτά στο έντυπο Ε9. Με βάση τα στοιχεία του Ε9 υπολογίζεται για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου ο φόρος ακινήτων.

Ειδικότερα, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση στις εξής περιπτώσεις ακινήτων:

1. Αποθήκες – πισίνες: Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ φορολογούνται με έκπτωση 90%. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1 .

2. Ημιτελή κτίσματα: Φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.

3. Κτίρια προ του 1930: Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,60.

4. Ειδικά κτίρια: Φορολογούνται με έκπτωση 50% (με την προϋπόθεση ότι έχουν κτιστεί με οικοδομική άδεια και έχουν άδεια λειτουργίας). Για τα κτίρια αυτά ο φόρος μειώνεται, αφού εφαρμόζεται συντελεστής που ορίζεται σε 0,5. Όταν πρόκειται για βοηθητικούς χώρους και εφαρμόζεται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων, δεν εφαρμόζεται και ο συντελεστής ειδικών κτιρίων. Για τους κύριους χώρους των ειδικών κτιρίων που είναι πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα, εφαρμόζεται και ο συντελεστής απομείωσης επιφάνειας. Ειδικά κτίρια για τα οποία εφαρμόζεται ο συντελεστής ειδικών κτιρίων 0,5 είναι:

1) οι σταθμοί αυτοκινήτων βιομηχανικών και βιοτεχνικών κτιρίων,
2) ξενοδοχείων και γενικά τουριστικών εγκαταστάσεων νοσηλευτηρίων και ευαγών ιδρυμάτων,
3) εκπαιδευτηρίων,
4) αθλητικών εγκαταστάσεων, και
5) κτιρίων που δεν μπορούν να υπαχθούν στις προηγούμενες κατηγορίες.
Σημειώνεται ότι ο συντελεστής ειδικών κτιρίων δεν εφαρμόζεται για: α) κτίρια κατοικίας, β) κτίρια μονοκατοικίας, γ) κτίρια γραφείων – καταστημάτων.

5. Κτίρια αγροτικής χρήσης: Τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίρια (στάνες, μαντριά, γεωργικές αποθήκες κ.λπ.) είναι αφορολόγητα. Εφαρμόζεται μηδενικός συντελεστής ειδικών κτιρίων και μηδενικός συντελεστής βοηθητικών χώρων για τα κτίρια αυτά.