Μελέτες σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι τα αιολικά πάρκα δεν μειώνουν την αξία των ακινήτων

Μελέτες σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι τα αιολικά πάρκα δεν μειώνουν την αξία των ακινήτων

Τα συμπεράσματα ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δανίας

Στην ερώτηση για το εάν και κατά πόσο μειώνεται η αξία των ακινήτων σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε αιολικά πάρκα, υπάρχει απάντηση. Πολλές μελέτες σε διάφορες χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία, έχουν εξετάσει ένα πολύ μεγάλο πλήθος πραγματικών αγοραπωλησιών ακινήτων σε περιοχές όπου είναι ορατές ανεμογεννήτριες, πριν και μετά την εγκατάστασή τους, και τεκμηριώνουν ότι τελικά η αξία των ακίνητων δεν μειώνεται εξαιτίας των αιολικών πάρκων. Μάλιστα το συμπέρασμα αυτό ισχύει διαχρονικά.

Ας δούμε κάποιες από τις σημαντικότερες μελέτες...

Σχέση ανεμογεννητριών και οικιστικών ακινήτων στη Μασαχουσέτη

Σε μελέτη των University of Connecticut και Lawrence Berkeley National Laboratory εξετάστηκαν οι τιμές σε περισσότερα από 120.000 ακίνητα σε αστικές και αγροτικές περιοχές σε τέσσερα χρονικά σημεία: α) πολύ πριν την ανακοίνωση για την επικείμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου, β) μετά την ανακοίνωση, γ) πριν την κατασκευή και δ) μετά την κατασκευή. Οι ανεμογεννήτριες είχαν στατιστικά αδιάφορη επίπτωση στην αξία των ακινήτων, ακόμη και όταν βρίσκονταν σε απόσταση μόλις 800 μέτρων. Αντιθέτως, όπως φάνηκε από τη μελέτη, αρνητική επίπτωση στις τιμές των ακινήτων είχαν οι χώροι υγειονομικής ταφής σε απόσταση μικρότερη των 800 μέτρων (-12,2%), οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι (-5,3%) και οι γραμμές μεταφοράς (-9,3%) σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων.

Επίπτωση αιολικών αναπτύξεων στις τιμές των ακινήτων

Η μελέτη του Renewable Energy Policy Project στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασε 25.000 πραγματικές αγοραπωλησίες ακινήτων σε 10 διαφορετικές περιοχές των ΗΠΑ όπου εγκαταστάθηκαν αιολικά πάρκα. Επιλέχθηκαν ακίνητα που βρίσκονταν εντός ακτίνας 8 χιλιομέτρων από τα αιολικά πάρκα, με και χωρίς οπτική επαφή, πριν και μετά την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Στη συνέχεια έγινε σύγκριση τιμών με αγοραπωλησίες σε περιοχές με όμοια κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, όπου δεν υπάρχουν αιολικά πάρκα. Και στις δέκα περιοχές οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται μετά την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Μάλιστα στις 8 από τις 10 περιοχές ο ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν μεγαλύτερος από τον ρυθμό αύξησης των τιμών στις περιοχές χωρίς αιολικά πάρκα (δείτε σχετικό διάγραμμα).

Επίπτωση χερσαίων και θαλάσσιων αιολικών πάρκων στις τιμές των ακινήτων

Μελέτη του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης το 2018, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ανεμογεννήτριες δεν έχουν επίπτωση στις τιμές των ακινήτων, ειδικά όταν βρίσκονται σε ακτίνα άνω των 3 χιλιομέτρων. Τέλος, τα θαλάσσια αιολικά πάρκα δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με την αξία των ακινήτων.