Ούτε μια περίπτωση τραυματισμού πολιτών δεν έχει καταγραφεί στην αιολική βιομηχανία

Ούτε μια περίπτωση τραυματισμού πολιτών δεν έχει καταγραφεί στην αιολική βιομηχανία

Οι προδιαγραφές, η νομοθεσία και τα πρότυπα ασφαλείας των ανεμογεννητριών είναι ιδιαίτερα αυστηρά παγκοσμίως

Ούτε μια περίπτωση τραυματισμού πολιτών δεν έχει καταγραφεί στην αιολική βιομηχανία όπως επισημαίνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), παρά το γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο λειτουργούν πάνω από 350.000 ανεμογεννήτριες.

Οι προδιαγραφές, η νομοθεσία και τα πρότυπα ασφάλειας των ανεμογεννητριών στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλες τις υπόλοιπες ηπείρους είναι ιδιαιτέρως αυστηρά.

Από όλες τις βιομηχανίες παγκοσμίως, η αιολική βιομηχανία έχει ίσως τα περισσότερα διακριτά σημεία που πρέπει να ελέγχονται και να συντηρούνται. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται η καταγραφή περιπτώσεων τραυματισμού είναι μηχανική.

Αυτό οφείλεται:

  • Στον εξαιρετικά μικρό έως ελάχιστο αριθμό καταστροφής ανεμογεννητριών.
  • Στο γεγονός ότι για να συμβεί ένα ατύχημα, πρέπει να συντρέξουν σωρευτικά απίθανες συνθήκες, που περιλαμβάνουν εξαιρετικά ακραία καιρικά φαινόμενα. Όμως οι πολίτες δεν κυκλοφορούν κοντά σε ανεμογεννήτριες υπό τέτοιες συνθήκες.

Φυσικά, τα όποια ατυχήματα έχουν συμβεί παγκοσμίως (χωρίς τραυματισμούς ανθρώπων) έχουν οικονομικές συνέπειες, λόγω της καταστροφής του εξοπλισμού και της απώλειας παραγωγής ενέργειας.

Αυτές οι οικονομικές συνέπειες όμως είναι πάντα ασφαλισμένες. Το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως ασφαλίζουν αφειδώς τις ανεμογεννήτριες, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι λειτουργούν χωρίς ανυπέρβλητα προβλήματα. Αντιθέτως, οι συνέπειες από ένα ατύχημα σε μια πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου ή σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο λόγω εξαιρετικά ακραίων συνθηκών που οδηγούν σε υπέρβαση των προδιαγραφών ασφαλείας τους, μπορεί να αποβούν τραγικές όπως έχει αποδειχθεί κατά καιρούς.