Το κόλπο για να γλιτώνεις τα περιττά καθημερινά έξοδα

Το κόλπο για να γλιτώνεις τα περιττά καθημερινά έξοδα

Μια πολύ απλή κίνηση

Αν κάθε μήνα ξεφεύγεις από τον πρϋπολογισμό σου και δεν ξέρεις τι πάει στραβά τότε μάλλον ήρθε η ώρα να τσεκάρεις τα καθημερινά περιττά σου έξοδο. Μήπως είναι παραπάνω απ' όσα έχεις υπολογίσει κάθε μήνα να ξοδεύεις; Μήπως κάπου σου ξεφεύγουν;

Κι όμως υπάρχει ένα απλό κόλπο για να αρχίσεις να ελέγχεις τα έξοδά σου, ακόμη και να τα περιορίσεις. Δεν είναι κάτι σύγχρονο και πρωτοποριακό. Αντιθέτως είναι κάτι πολύ παραδοσιακό. Όπως αναφέρει το Marketwatch, το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρεις ένα χαρτί και ένα στυλό και να γράφεις, κάθε μέρα, όλα τα έξοδα σου.

Αν καταγράφεις ακόμη και τον καφέ σε πλαστικό που παίρνεις, η λίστα που θα γίνει ως το βράδυ ίσως σε ταρακουνήσει και σε βάλει σε πρόγραμμα. Το να βλέπεις τους αριθμούς γραμμένους μπροστά σου μπορεί να γίνει το πιο ισχυρό κίνητρο για αλλαγή. Ειδικά αν δεις το σύνολο πολλών ημερών.

Σύμφωνα με το άρθρο του Marketwatch, έρευνες έχουν δείξει πως το να γράφεις κάτι με το χέρι δημιουργεί ισχυρότερο δεσμό με το αντικείμενο. Η απλή αυτή κίνηση μπορεί να βελτιώσει αισθητά τον τρόπο που λαμβάνεις αποφάσεις.

Δοκίμασε να πάρεις ένα μπλοκάκι και να το έχεις πάντα μαζί σου αλλά και να χρησιμοποιείς όσο το περισσότερο γίνεται με μετρητά. Έτσι θα έχεις καλύτερο έλεγχο και μπορεί να περιορίσεις σημαντικά τα περιττά καθημερινά έξοδα.