Η απολιγνιτοποίηση απογειώνει τη ΔΕΠΑ

Η απολιγνιτοποίηση απογειώνει τη ΔΕΠΑ

Το φυσικό αέριο καλείται να καλύψει ένα μεγάλο μέρος από το κενό στην ηλεκτροπαραγωγή που θα δημιουργήσει η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Την 1η Ιουλίου ξεκίνησε η σταδιακή κατάργηση (phase out) και για τις λιγνιτικές μονάδες Ι,ΙΙ,ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ, οι οποίες θα λειτουργούν πλέον μόνο για τηλεθέρμανση, ενώ τα φουγάρα τους θα σβήσουν οριστικά πριν από το 2022.

Ουσιαστικά οι λιγνιτικές μονάδες δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της εποχής του λιγνίτη, αναβαθμίζοντας τη σημασία του φυσικού αερίου, το οποίο διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να καταστεί το καύσιμο-γέφυρα προς τη μετάβαση στις πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

Το φυσικό αέριο είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον, από όλα τα ορυκτά καύσιμα, με σημαντικά υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και μικρότερο κόστος, ενώ διαθέτει μια ασφαλή και αποδεδειγμένη τεχνολογία διανομής και αποθήκευσης.

Πλέον, το φυσικό αέριο καλείται να καλύψει ένα μεγάλο μέρος από το κενό στην ηλεκτροπαραγωγή που θα δημιουργήσει η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και ο ρόλος που θα διαδραματίσει η ΔΕΠΑ στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας καθίσταται πιο καθοριστικός από ποτέ. Η ΔΕΠΑ είναι η εταιρεία που στην ουσία θα πρωταγωνιστήσει την επόμενη μέρα στην ενεργειακή αγορά, στηρίζοντας αποφασιστικά την απολιγνιτοποίηση και υλοποιώντας το φιλόδοξο σχέδιό της για τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της Ελλάδας με φυσικό αέριο, υπερκαλύπτοντας την προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης. Άλλωστε, ακόμα κι αν η παραγωγή λιγνίτη τερματιστεί καθολικά σε ένα μόλις έτος, η ΔΕΠΑ είναι σε θέση να διασφαλίσει την επάρκεια σε φυσικό αέριο καλύπτοντας επιτυχώς το ενεργειακό κενό που θα δημιουργηθεί.

Για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, η ΔΕΠΑ κλιμακώνει τις διεθνείς δραστηριότητές της, εδραιώνοντας, παράλληλα, την παρουσία της στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η εταιρεία επιταχύνει την κατασκευή του αγωγού IGB, που τροφοδοτεί τη Βουλγαρία με φυσικό αέριο, προχωρά στην ενεργειακή σύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας, μέσω του αγωγού IGI Poseidon, ενώ μέσω του προγράμματος CYNERGY, μεριμνά για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας ΥΦΑ/ΦΑ στην Κύπρο.

Η ΔΕΠΑ είναι επίσης ο κινητήριος μοχλός πίσω από τον αγωγό EastMed - ένα έργο εθνικής σημασίας που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στις αγορές της Ευρώπης.

Ακόμη, η ΔΕΠΑ συμμετέχει με 20% στην GASTRADE, την κοινοπραξία που υλοποιεί τον νέο Τερματικό Σταθμό LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ως συντονιστής του μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος Poseidon Med II, εισάγει τη ναυτιλία της Ανατολική Μεσογείου και τα μεγάλα λιμάνια της περιοχής (Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Λεμεσός, Βενετία), στην εποχή του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Με τις στρατηγικές αυτές κινήσεις της, η ΔΕΠΑ εδραιώνει τη θέση της στην κορυφή της ενεργειακής πυραμίδας στα Βαλκάνια και εκτοξεύει την Ελλάδα στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, σημείωσε:

«Η ΔΕΠΑ, έχοντας στο πλευρό της την Πολιτεία αλλά και μεγάλους διεθνείς εταίρους επεκτείνει σταθερά τις εμπορικές της δραστηριότητες και αναπτύσσει τις υποδομές που εγγυώνται την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της Ελλάδας, αξιοποιώντας πλήρως τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου. Η εταιρεία μας είναι καθ’ όλα έτοιμη να απαντήσει στη μεγάλη πρόκληση της απολιγνιτοποίησης και να συμβάλλει αποφασιστικά ώστε η χώρα μας να κερδίσει το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης, εξασφαλίζοντας ένα πιο καθαρό περιβάλλον για όλους».