Στα 10 δισ. ευρώ η αξία των κόκκινων δανείων

Στα 10 δισ. ευρώ η αξία των κόκκινων δανείων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ

Στα 10 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των κόκκινων δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Για τις απαιτήσεις αυτές οι οποίες αντιστοιχούν στο 14,7% των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων εκκρεμεί η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα ιστοσελίδας (dikastiko.gr) προωθείται ρύθμιση με την οποία είναι ορατός ο κίνδυνος να απορριφθούν από τους δικαστές οι σχετικές αιτήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ο λεγόμενος ηθικός κίνδυνος.

Με βάση το κείμενο που διδάσκεται στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, οι δικαστές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν ότι «ηθικός κίνδυνος» συντρέχει «όταν ο οφειλέτης παρακινείται να αναλάβει υπέρμετρες υποχρεώσεις, υπολογίζοντας ότι, εφόσον δεν μπορεί να τις εξυπηρετήσει θα μπορεί να απαλλαγεί αζημίως από αυτές».

Συνεπώς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δανειολήπτες αυτοί ενήργησαν με δόλο, γεγονός που τους αποκλείει από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου του 2010.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος θέτει ως προυπόθεση «τη μη δόλια περιέλευση του δανειολήπτη σε αδυναμία πληρωμής» προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αφορούν στο τέλος του 2019, από τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, τα 5,8 δισ. ευρώ αφορούν απαιτήσεις που είχαν ήδη καταγγελθεί. Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας αφορούν είτε φυσικά πρόσωπα (π.χ. ν. 3869/2010) είτε νομικά πρόσωπα (π.χ. ν. 4307/2014, Πτωχευτικός Κώδικας).

Σχετικά με τις επιμέρους κατηγορίες, περίπου το 29,7% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων έχει υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά δάνεια είναι 19,2%.