Φορολογική δήλωση 2020: Πώς θα γίνει η πληρωμή της πρώτης δόσης – Αγώνας δρόμου για έκδοση νέων εκκαθαριστικών

Φορολογική δήλωση 2020: Πώς θα γίνει η πληρωμή της πρώτης δόσης – Αγώνας δρόμου για έκδοση νέων εκκαθαριστικών

Σε ποια περίπτωση θα γίνει συμψηφισμός

Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων χωρίς καμία μείωση στην προκαταβολή φόρου θα κληθούν να πληρώσουν  οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις στις 31 Ιουλίου.

Η διάταξη που θα προβλέπει τη μείωση από 35% έως και 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εμφανίζουν μείωση άνω του 5% στο πρώτο εξάμηνο του  έτους ακόμη δεν έχει φθάσει στη Βουλή. Αν δεν ψηφισθεί η διάταξη και δεν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η απόφαση η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση νέων εκκαθαριστικών για τους φορολογούμενους που θα ενσωματώνουν τη μείωση ή ακόμη και τον μηδενισμό της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν ακόμα συλλέξει τα στοιχεία εξαμήνου αναφορικά με το μέγεθος της πτώσης τζίρου στις επιχειρήσεις που θα κρίνει τελικά και εάν δεν θα πληρώσουν καθόλου ή θα επωμιστούν ένα μικρό μέρος της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος.

Τα εκκαθαριστικά τα οποία εκδίδονται άλλωστε για όσα νομικά πρόσωπα ή ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ήδη υποβάλλει τις δηλώσεις τους δεν ενσωματώνουν ούτε τον νέο αυξημένο αριθμό δόσεων , από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο κάτι που συμβαίνει και για τους υπόλοιπους φορολογούμενους  τα οποία με βάση το εκκαθαριστικό καλούνται να πληρώσουν χωρίς έκπτωση και σε τρεις διμηνιαίες δόσεις το φετινό φόρο εισοδήματος.

Οι διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν χθες ορίζουν αύξηση του πλήθους των δόσεων φόρου εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις καθώς και έκπτωση φόρου 2% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο που τους αναλογεί. Η ΑΑΔΕ θα πρέπει τώρα να προχωρήσει στην έκδοση νέων εκκαθαριστικών με το νέο δοσολόγιο εξόφλησης των φόρων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πάρει «φωτιά» για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών το συντομότερο δυνατό.

Όσοι δε έχουν ήδη πληρώσει εφάπαξ χωρίς την έκπτωση του 2%, όπως προκύπτει από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν , τη δικαιούνται και μένει να ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα τους αποδοθεί. Το πιθανότερο είναι μέσω συμψηφισμού με άλλη φορολογική υποχρέωση , όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα πρέπει να αρχίσει να εξοφλείται από τον Σεπτέμβριο ( και μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου).

Παρακαλούμε περιμένετε ...