Προϋπολογισμός 2021: Οι άγνωστοι Χ που αποτελούν «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση

Προϋπολογισμός 2021: Οι άγνωστοι Χ που αποτελούν «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση

Σε θολά νερά κινείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες με πολλούς άγνωστους Χ και πολλές αβεβαιότητες αποτελεί η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2021.  Ενώ τα προηγούμενα χρόνια το οικονομικό επιτελείο ξεκινούσε τέτοια εποχή να διαμορφώνει τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, φέτος η εικόνα είναι τελείως διαφορετική και αρκετά θολή.

Το πρώτο και βασικό που δεν γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών είναι το μέγεθος της ύφεσης που θα παρουσιάσει φέτος η ελληνική οικονομίας. Αν και το οικονομικό επιτελείο δεν έχει μεταβάλλει τις εκτιμήσεις του μεταξύ , 5% και 8%, οι αναθεωρήσεις έρχονται η μια μετά την άλλη. Χθες, το ΙΟΒΕ αναθεώρησε προς το δυσμενέστερο τις προηγούμενες εκτιμήσεις του βάζοντας τον πήχη της φετινής ύφεσης από το 5% στο 7,5% στο βασικό σενάριο και από το 9% στο 10,5% στο δυσμενές με τον επικεφαλής του ιδρύματος Νίκο Βέττα να προειδοποιεί πως η δυναμική ανάκαμψη του 2021 δεν είναι δεδομένη και θα πρέπει να χτιστεί».

Είχαν προηγηθεί οι αναθεωρημένες προς το καλύτερο (9% ύφεση έναντι 9,7% ) εκτιμήσεις της Κομισιόν για φέτος οι οποίες συνδυάζονταν όμως με καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων ανάκαμψης για το 2021 ( από το 7,9% σε 6%). Το εύρος των εκτιμήσεων αναδεικνύει αφενός το μέγεθος της αβεβαιότητας.

Εκτός από την ύφεση στους άγνωστους Χ του προϋπολογισμού του 2021 είναι πως θα κινηθεί τελικά φέτος ο τουρισμός σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Το δεύτερο μεγάλο ερωτηματικό είναι τι και πότε θα συμφωνήσουν οι ηγέτες των 27 της Ε.Ε αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Ε.Ε τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία μέσα στον Ιούλιο, με την Άγκελα Μέρκελ να επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο αλλά οι διαφορές μεταξύ των 27 παραμένουν και είναι μεγάλες. Η κυβέρνηση προσδοκά συμφωνία εντός Ιουλίου, αλλά οι πιθανότητες αυτό να συμβεί στη Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας σύμφωνα με πηγή με γνώση των διεργασιών εκτιμώνται στο 60%.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που με βάση την αρχική πρόταση της Κομισιόν να φτάσουν για την Ελλάδα στο άθροισμα των 32 δις ευρώ ( 9,5 δισ. ευρώ δάνεια και 22,5 δις ευρώ επιχορηγήσεις), δεν έχουν ακόμα «κλειδώσει».

Το τρίτο μεγάλο ερωτηματικό έρχεται από το μέτωπο των δημοσιονομικών κανόνων που θα ισχύσουν στην ευρωζώνη το 2021. Στο υπουργείο Οικονομικών είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα δεν θα έχει ειδική μεταχείριση και όποιοι κανόνες ισχύσουν για τις υπόλοιπες χώρες θα ισχύσουν και για εμάς αλλά κανείς δεν γνωρίζει στην παρούσα φάση εάν η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής η οποία τέθηκε σε ισχύ φέτος θα παραμείνει ενεργή και το 2021.

Το προσχέδιο το οποίο κατατίθεται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών τον Οκτώβριο κάθε χρονιάς δεν είναι ασύνηθες να αλλάζει δραστικά με τον τελικό προϋπολογισμό του επομένου έτους ο οποίος κατατίθεται στη Βουλή στο τέλος Νοεμβρίου. Συνήθως οι αλλαγές δεν είναι δραματικές. Φέτος δεν μπορεί τίποτα να αποκλειστεί.