«Για κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχει μία άρνηση, για κάθε επένδυση, κάποιο σκιάχτρο»

«Για κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχει μία άρνηση, για κάθε επένδυση, κάποιο σκιάχτρο»

Ο αρθρογράφος Π. Μανδραβέλης γράφει για εκείνους που «θέλουν κάρβουνο στο όνομα της οικολογίας και αρνούνται τις ανεμογεννήτριες…»

Με ένα ιδιαίτερα σκωπτικό άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Πάσχος Μανδραβέλης παρεμβαίνει και παίρνει θέση απέναντι στις αντιδράσεις για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ορισμένοι προτιμούν να εισπνέουν τον καπνό και την καρβουνόσκονη από τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας το όνομα της οικολογίας».

Μάλιστα, τονίζει ότι «για κάθε μεταρρύθμιση έχουν μια άρνηση και για κάθε αλλαγή προβάλλουν έναν κίνδυνο»!

Ανεβαίνοντας κάποιος το όρος Βίτσι, κοντά στα σύνορα των νομών Φλώρινας και Καστοριάς, προκειμένου να φτάσει στον παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου «σε κάθε στροφή έχει, μπροστά του το άθλιο θέαμα των καμινάδων της ΔΕΗ που βρίσκονται στο οροπέδιο Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου, συν τα κατάμαυρα από την εξόρυξη λιγνίτη ορυχεία της, αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει επισημαίνοντας: «το χειρότερο, δε, είναι πως εκεί η ρύπανση δεν είναι μόνο αισθητική. Είναι πραγματική. Παρά τα φίλτρα που τοποθετήθηκαν, η Δυτική Μακεδονία πνίγεται στην καρβουνόσκονη και τις εκπομπές αερίων ρύπων, έτσι ώστε να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και η Τήνος και τα Άγραφα».

Αναφέρει τις δύο συγκεκριμένες περιοχές γιατί όπως σημειώνει, ακούγονται πολύ ειρωνικά τα συνθήματα που ανεβάζουν διάφοροι «ελευθεριακοί» του στιλ «ούτε στην Τήνο, ούτε στα Άγραφα, ούτε πουθενά, ελεύθερα βουνά από αιολικά», προσθέτοντας χαριτολογώντας πως «αν μιλούσαμε για «ελεύθερα οροπέδια από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς», οι επαναστάτες (όπως τους αναφέρει) με το ρεύμα της Δυτικής Μακεδονίας δεν θα είχαν υπολογιστές για να κραυγάζουν: «Από την Τήνο μέχρι τα άγραφα, ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία».

Και συμπληρώνει, λέγοντας: «Στην Τήνο, κατά πώς διαβάζουμε, οι κάτοικοι νίκησαν. «Το συγκεκριμένο κόμμα της ευαισθησίας, της οικολογίας και των παχέων λόγων, ζητεί να καεί κι άλλο κάρβουνο στη Δυτική Μακεδονία. Έτσι είναι οι επαναστατημένοι συντηρητικοί. Θα συμπαρασταθούν σε οποιαδήποτε φασαρία προκειμένου να μην αλλάξει τίποτε στη χώρα. Για κάθε μεταρρύθμιση, έχουν μία άρνηση. Για κάθε επένδυση, δημιουργούν κάποιο σκιάχτρο. Για κάθε αλλαγή προβάλλουν έναν κίνδυνο. Θέλουν κάρβουνο στο όνομα της οικολογίας. Αρνούνται τις ανεμογεννήτριες, διότι λέει μπορεί να κινδυνεύσουν τα πουλιά, τα οποία προφανώς είναι πυρίμαχα πάνω από τις καμινάδες της ΔΕΗ».

Ο αρθρογράφος καταλήγει τονίζοντας ότι στον λογαριασμό του ρεύματος που παίρνουμε χρόνια τώρα, πληρώνουμε αγόγγυστα τις «Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας» (ΥΚΩ, αναγράφεται στο χαρτί) ώστε να έχουν όλα τα νησιά ρεύμα. «Μήπως κάποια στιγμή, αναρωτιέται, πρέπει να μιλήσουμε και για «Υπηρεσίες Κοινού Κόστους» της ηλεκτροδότησης, ή έστω εκείνοι που δεν θέλουν ανεμογεννήτριες να πληρώνουν το ρεύμα στην τιμή κόστους του; Διότι οι επαναστάσεις με τα λεφτά όλης της χώρας και τα πνευμόνια της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης εκτός από τσάμπα είναι και πολύ άδικες...».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του κ. Π. Μανδραβέλη εδώ.