Πώς θα γίνει η συνολική επανεκκίνηση του τουρισμού- Πότε «ανοίγουν» οι πτήσεις

Πώς θα γίνει η συνολική επανεκκίνηση του τουρισμού- Πότε «ανοίγουν» οι πτήσεις

Όλες οι οικονομικές παρεμβάσεις του σχεδίου-γέφυρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου

Το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το συνολικό πλάνο της κυβέρνησης για την διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων που επέφερε ο κοροναϊός, ειδικότερα στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων ύψους 24 δισ. Τα κυριότερα από αυτά αφορούν:

  • τη μείωση ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά, ΜΜΜ, αστικά και υπεραστικά
  • την μερική εργασία με -σχεδόν- τον ίδιο μισθό
  • τη διατήρηση των θέσεων εργασίας με το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ με κονδύλια του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE, ύψους ενός δισ. ευρώ σε πρώτη φάση.

Πώς θα διαχειριστούν οι επιχειρήσεις τους εργαζομένους τους

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους, οι οποίο όμως θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή θα καλύπτει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και όριο ασφαλείας θα είναι ο κατώτατος μισθός, ενώ θα παραταθούν όλα τα επιδόματα ανεργίας.

Ενίσχυση εργασίας αντί για «επίδομα ανεργίας»

Με τα μέτρα στήριξης της μερικής απασχόλησης, οφελούνται ξενοδόχοι που σχεδίαζαν να μην απασχολήσουν όλο το εποχικό προσωπικό λόγω μειωμένης κίνησης, καθώς και επαγγελματίες της εστίασης, που ανοίγουν ξανά τη Δευτέρα τα καταστήματα τους μετά από τρεις μήνες.

«Στο δίλημμα «επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας», επιλέγω την ενίσχυση εργασίας. Είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι το καθεστώς με τον μισθό του ειδικού σκοπού και την κάλυψη ων ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο, θα επεκταθεί και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο

Σε ποιους τομείς μειώνεται ο ΦΠΑ

Η οικονομική ελάφρυνση πολιτών και επιχειρήσεων, θα φανεί μέσα από την μείωση, από το 24% στο 13%, του ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς: Μετρό, τρένο, τραμ, αστικά και υπεραστικά, αεροπλάνα, πλοία (από 1η Ιουνίου μέχρι και 31 Οκτωβρίου). Μάλιστα πρόκειται να ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, για τους πιο αδύναμους πολίτες.

Θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ και:

  • στα προϊόντα καφέ
  • στα μη αλκοολούχα ποτά
  • στα εισιτήρια των θερινών σινεμά

Παρατείνεται επίσης, για τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, για όλο το καλοκαίρι, η μείωση ενοικίου κατά 40%. Επιπλέον, μειώνεται η προκαταβολή φόρου, απαντώντας σε ένα πάγιο αίτημα. Ωστόσο ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα στο πλαίσιο των «μέτρων-γέφυρα για να περάσουμε από την πλευρά της ύφεσης στην όχθη της ανάπτυξης όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα».

Ενίσχυση των επιχειρήσεων

Μέσα στον Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου.

Για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθεί 1 ακόμη δισεκατομμύριο. Ενεργοποιείται, επίσης, και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, κινητοποιώντας 7 δισεκατομμύρια μέσα στο 2020. Οι επιχειρήσεις θα έχουν, έτσι, τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων.

Και, τέλος, αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.

Τι θα γίνει με τις πτήσεις και τα εποχικά ξενοδοχεία

Από την 1η Ιουλίου θα απελευθερωθούν όλες οι πτήσεις από και προς το εξωτερικό, χωρίς να τίθεται όμως ως προϋπόθεση η διενέργεια τεστ πριν την πτήση. Θα γίνονται όμως δειγματοληπτικά τεστ στους τουρίστες.

Τα εποχικά ξενοδοχεία θα ανοίξουν τελικά στις 15 Ιουνίου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό