Η άνοδος των βιοφαρμακευτικών εταιριών στη μάχη για το εμβόλιο για τον κοροναϊό

Η άνοδος των βιοφαρμακευτικών εταιριών στη μάχη για το εμβόλιο για τον κοροναϊό

Η «απογείωση» των τιμών των μετοχών τους με την ελπίδα της εξεύρεσης θεραπείας

Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ παρουσιάζει το ίδιο ενδεικτικό σημάδι που προηγήθηκε της συντριβής της τεχνολογικής και ιντερνετικἠς φούσκας το 2000.

Έξι μετοχές με την επωνυμία FAANG αποτελούν το 25% της άνω των 21 τρισ. δολαρίων κεφαλαιοποίησης του κύριου δείκτη S&P 500.

Οι εταιρείες τεχνολογίας Microsoft Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google (FAANGs) ανήκουν στην περίφημη Silicon Valley (Κοιλάδα του Πυριτίου).


Στην Ευρώπη από την άλλη μεριά η Goldman Sachs έχει εντοπίσει ένα παρόμοιο φαινόμενο σε έναν σύνολο εταιρειών με σχετικά ισχυρούς ισολογισμούς, χαμηλή μετοχική διακύμανση και καλές μερισματικές αποδόσεις (2,5%). Η Goldman ομαδοποίησε με την επωνυμία GRANOLAS τις παρακάτω εταιρίες υγειονομικής περίθαλψης, βασικών καταναλωτικών αγαθών και τεχνολογίας: GlaxoSmithKline, Roche, ASML, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, L'Oréal, LVMH, AstraZeneca, SAP και Sanofi. Οι GRANOLAS σήμερα αποτιμώνται στο 24% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των 600 μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκών μετοχών του δείκτη STOXX 600.

Μια από αυτές , η άγγλο-σουηδική AstraZeneca ξεπέρασε τη Royal Dutch Shell για να γίνει η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση (115 δισ. λίρες) εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου σηματοδοτώντας παράλληλα τη χρηματιστηριακή αλλαγή της φρουράς από το πετρέλαιο στα φάρμακα. Η φαρμακευτική με έδρα στο Κέιμπριτζ ανακοίνωσε την Κυριακή πως θα διαθέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τον Σεπτέμβριο 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά κοροναϊού.

Το πιθανό εμβόλιο, γνωστό ως ChAdOx1 nCov-19, αναπτύσσεται επί του παρόντος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν συνεργαστεί με στόχο τη μαζική παραγωγή έως και 100 εκατομμυρίων δόσεων έως το τέλος του έτους, εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό. Αυτή η συνεργασία συνδυάζει την παγκόσμια εμπειρία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη μελέτη εμβολίων και τις παγκόσμιες δυνατότητες ανάπτυξης, κατασκευής και διανομής της AstraZeneca.

Μια εγκατάσταση παραγωγής εμβολίων θα ανοίξει το καλοκαίρι του 2021. Το Κέντρο Παραγωγής και Καινοτομίας Εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σε θέση να παράγει 70 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου εντός τεσσάρων έως έξι μηνών από το άνοιγμα της μόνιμης εγκατάστασής του στην πανεπιστημιούπολη του Χἀργελ στο Όξφορντσαιρ. Μέχρι τότε σχεδιάζεται η δημιουργία μια προσωρινής εγκατάστασης ταχείας ανάπτυξης έτσι ώστε η παραγωγή να να ξεκινήσει μόλις ετοιμαστεί το εμβόλιο.

Η Βρετανία στήριξε την ύπαρξη κατασκευαστή εμβολίου με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να έχει προτεραιότητα στην εξασφάλιση των προμηθειών. Η AstraZeneca, όπως και η GlaxoSmithKline, συνεργάζεται και με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ για να αναβαθμίσει τη βιομηχανία διαγνωστικών της Βρετανίας.

Η επίσης βρετανική GlaxoSmithKline, αναπτύσσει έναν άλλο πιθανό υποψήφιο εμβόλιο μαζί με τη Sanofi της Γαλλίας. Η Sanofi υποσχέθηκε στης ΗΠΑ την εξασφάλιση 600 εκατομμύριων δόσεων του φαρμάκου, παραγωγής των εργοστασίων των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ επίσης επιδιώκουν να αποκτήσουν προτεραιότητα στην πρόσβαση σε πιθανά εμβόλια.
Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Gilead Sciences, κατασκευαστής του Tamiflu, δοκιμάζει το θεραπευτικό φάρμακο remdesivir, που την 1η Μαΐου έλαβε άδεια έκτακτης ανάγκης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το remdesivir μείωσε τη διαμονή στο νοσοκομείο κατά 31% σε συγκριτική βάση. Πλέον το remdesivir δοκιμάζεται σε συνδυασμό με το Olumiant, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο εγκεκριμένο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το φάρμακο χορηγείται με έγχυση στο νοσοκομείο υπό την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης.

Ένα επίσης πειραματικό εμβόλιο από τη Moderna, σε συνεργασία την κυβέρνηση των ΗΠΑ, έδειξε ότι μπορεί να δημιουργήσει μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή του ιού, σύμφωνα με τη δειγματοληψία δεδομένων από μια πρώτη ανθρώπινη δοκιμή του εμβολιασμού. Η Moderna ευρύτερες δοκιμές.

Η τιμή της μετοχής της Astrazeneca προσέγγισε αυτή της Gilead σε θετική απόδοση άνω του 15% για φέτος. Η GlaxoSmithKline και η Sanofi διαπραγματεύονται ελαφρώς χαμηλότερα από ό, τι τον Ιανουάριο. Ωστόσο και οι τέσσερις έχουν ξεπεράσει τον δείκτη Stoxx 600, ο οποίος είναι 19% χαμηλότερα φέτος.

Την ίδια στιγμή η μετοχή της Moderna έχει υπερτριπλασιαστεί με απόδοση 240%, ενώ ο δείκτης Nasdaq 100, όπου διαπραγματεύεται, μόλις υπερκάλυψε τις φωτεινές απώλειες του.

Οι κατασκευαστές έχουν μειώσει σημαντικά τους χρόνους ανάπτυξης των εμβολίων με την ελπίδα να βρουν μια ταχύτερη έξοδο από την πανδημία που προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια οικονομική και υγειονομική κρίση με πάνω από 4.7 εκατομμύρια μολύνσεις και 315.000 θανάτους παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο δοκιμάζονται αυτήν την ώρα 100 πειραματικά εμβόλια κοροναϊού.

Πιθανή επανάληψη φαινομένων συμφόρησης στην κατασκευή και την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως συνέβη με τη τροφοδοσία τεστ και εξοπλισμού ατομικής προστασίας, θα δυσχέραναν τη διανομή αποτελεσματικών εμβολίων παγκοσμίως. Η εύρεση ενός εμβολίου και η διανομή του σε παγκόσμιο επίπεδο συνιστά είναι ένα κολοσσιαίο εγχείρημα και ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να ζει με έναν ιό που μπορεί να μην εξαφανιστεί ποτέ.

Σήμερα ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίν δήλωσε στο διοικητικό όργανο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι η χώρα του θα κάνει το δικό της εμβόλιο δημόσιο αγαθό παγκοσμίως. Οι δηλώσεις του έγιναν εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι οι χώρες, ανταγωνιζόμενες να εμβολιάσουν πρώτα τους πολίτες τους ,θα δώσουν προτεραιότητα στα εθνικά τους συμφέροντα κατά την αναζήτηση εμβολίου εναντίον του ιού.

Ο ΠΟΥ προωθεί μια πρόταση που στοχεύει στην εξασφάλιση ευρείας πρόσβασης σε θεραπείες και εμβόλια κατά του κοροναϊού, ενώ προσφέρει μια κατάλληλη ανταμοιβή στους δημιουργούς.

Το τελευταίο που χρειάζεται ο πλανήτης σήμερα είναι ένα νέο εθνικισμό των εμβολίων.

Μιχάλης Ρετσίνας

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό