Αδήλωτα αναδρομικά 70.000 συνταξιούχων: Στη Βουλή η ρύθμιση – Τι προβλέπει

Αδήλωτα αναδρομικά 70.000 συνταξιούχων: Στη Βουλή η ρύθμιση – Τι προβλέπει

Παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου η προθεσμία εξόφλησης του φόρου για τα αναδρομικά που δεν δηλώθηκαν το 2014

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διορθωτική νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγηση των αναδρομικών ποσών των ετών 2010-2013 που δεν είχαν δηλώσει στην Εφορία περίπου 70.000 συνταξιούχοι.

Με την νέα διάταξη θα δίνεται δίμηνη παράταση και συγκεκριμένα έως τις 31 Ιουλίου 2020 στην προθεσμία πληρωμής του φόρου που έχει προκύψει ενώ θα διορθώνονται τα λάθη στα εκκαθαριστικά που έλαβαν στην αρχή του έτους οι συνταξιούχοι, θα περιορίζονται οι επιβαρύνσεις για τους τους συνταξιούχους και θα σβήνουν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που έχουν καταλογιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει:

- Τη δυνατότητα κατάθεσης, χωρίς πρόστιμα,  τροποποιητικών δηλώσεων από τους συνταξιούχους για τη δήλωση των αναδρομικών στο έτος που ανάγονται. Ετσι θα καταστεί εφικτό τα ποσά να φορολογηθούν με βάση την κλίμακα της κάθε χρονιάς και όχι να προστεθούν στο σύνολό τους σε μια χρονιά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του φόρου. Συγκεκριμένα, με το «σπάσιμο» των αναδρομικών ποσών σε περισσότερα χρόνια θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων οι οποίοι θα μπορούν να εκμεταλλεύονται κάθε φορά το αφορολόγητο όριο της κλίμακας και τους χαμηλότερους συντελεστές της κλίμακας. Στα εκκαθαριστικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι ο φόρος είχε υπολογιστεί στο σύνολο των αναδρομικών ποσών με αποτέλεσμα την εκτίναξη του φόρου στα ύψη.

- Τη διαγραφή των ποσών φόρου που λανθασμένα βεβαιώθηκαν στους συνταξιούχους από τις ΔΟΥ. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις και πλήρωσαν φόρο για τα αναδρομικά που εισέπραξαν το 2013 έλαβαν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου τα εκκαθαριστικά με τα οποία καλούνταν να πληρώσουν ξανά και μάλιστα φουσκωμένο φόρο για τα ποσά των συντάξεων που είχαν λάβει με καθυστέρηση 2 ή 3 ετών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι με μια αίτησή τους στην Εφορία θα μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα και να διαγράψουν τον φόρο που τους βεβαιώθηκε.

- Την έκπτωση στις προσαυξήσεις κατά 80%. Συγκεκριμένα κατά την επανεκκαθάριση των αναδρομικών οι προσαυξήσεις θα υπολογίζονται στο 20% των ποσών που δεν δηλώθηκαν εμπρόθεσμα.