Οι επενδυτές λατρεύουν τα παιχνίδια στην καραντίνα

Οι επενδυτές λατρεύουν τα παιχνίδια στην καραντίνα

Οι μετοχές των παγκόσμιων κατασκευαστών κέρδισαν 31% από τα μέσα Μαρτίου

Ποτέ τα παιχνίδια δεν ήταν τόσο διασκεδαστικά για τους επενδυτές.

Οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας παιχνιδιών έχουν αυξηθεί από τότε που ο κοροναϊός έκλεισε τους καταναλωτές στα σπίτια τους.

Ακόμα και η, μεγαλύτερη της αναμενόμενης, αύξηση στα τριμηνιαία κέρδη της πρώτης παγκοσμίως σε κεφαλαιοποίηση εταιρίας λογισμικού Microsoft, αποδίδεται στις αυξημένες παραγγελίες παιχνιδιών για PC.

Μετά τη διασπορά του ιού από τα μέσα Μαρτίου, τα απανταχού Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κατέληξαν σε πορίσματα για ματαίωση πολυπληθών εκδηλώσεων και στην συνεπακόλουθη καραντἰνα του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο. Πολλοί ενήλικες εργάζονται πλέον μέσω εφαρμογών του ίντερνετ από τα σπίτια τους ενώ τα παιδιά δοκιμάζουν την τηλε-εκπαἰδευση αφού σταμάτησαν να πηγαίνουν σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Αμφότεροι είναι λογικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας να προσπαθούν να αλλάξουν παραστάσεις μέσω του παιχνιδιού.

Έτσι η ζήτηση για προϊόντα ψυχαγωγικής δραστηριότητας από πάζλ μέχρι Nintendo, οδήγησε στο μεγαλύτερο ράλι οκτώ εβδομάδων για τις μετοχές των εταιρειών κατασκευής και εμπορίας παιχνιδιών.

Καθώς δεκάδες λιανοπωλητές, εταιρείες μεταφορών και ενέργειας παλεύουν να αποφύγουν την κατάρρευση σε συνθήκες  της κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι μετοχές των παγκόσμιων κατασκευαστών παιχνιδιών κέρδισαν 31% από τα μέσα Μαρτίου, ξεπερνώντας σε απόδοση εταιρίες από τους κλάδους της εξόρυξης, βιοτεχνολογίας, ιντερνέτ, λογισμικού, υγείας, διασκέδασης, μηχανουργίας, φαρμακευτικές και κατασκευαστικές.

Ακόμη και τώρα οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι για τις εταιρίες παιχνιδιών, θεωρώντας φτηνή την αποτίμησή τους με βάση τη μελλοντική αναλογία τιμής προς κέρδη ανά μετοχή.

Οι μετοχές της Nintendo, αυξήθηκαν 44% από τις 15 Μαρτίου μέχρι σήμερα την ώρα που ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας, όπου έχει την έδρα της, αυξήθηκε μόλις 12%.

Η τελευταία φορά που η μετοχή της Nintendo έκανε παρόμοια κούρσα ήταν το 2016 όταν κυκλοφόρησε, το Pokemon Go, παιχνίδι στο κινητό τηλέφωνο. Η Nintendo αναμένεται φέτος να αυξήσει τα έσοδα της πολλαπλάσια σε σχέση τις υπόλοιπες εταιρίες του καταναλωτικού κλάδου.

Στην Ελλάδα, στον κλάδο εμπορίας παιχνιδιών ξεχωρίζει η περίπτωση της JUMBO, με τον τέταρτο μεγαλύτερο συντελεστή συμμετοχής στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Αξιών FTSE LARGE CAP, αλλά και της PLAISIO COMPUTERS του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE MID CAP.

Καθώς εκατομμύρια Έλληνες μπήκαν στην καραντίνα, προέβησαν σε αγορές παιχνιδιών στα ηλεκτρονικά καταστήματα των δυο εταιριών. Εναλλακτικά κάποιοι στράφηκαν σε διαδικτυακές αγορές από το skroutz.gr αλλά και από το εξωτερικό μέσω της Amazon.

Στο παρακάτω γράφημα αναπαρίσταται η φετινή σχετική επίδοση των μετοχών της Amazon (πράσινο), Microsoft (πορτοκαλί), NINTENTO (Μωβ), PLAISIO COMPUTERS (κίτρινο), JUMBO (κόκκινο), του FTSE LARGE CAP (μπλε) και FTSE MID CAP (γκρι) .

Βλέπουμε πως οι τιμές των Amazon και Microsoft είναι υψηλότερα κατά 31 % και 18% αντίστοιχα για φέτος ενώ η NINTENTO κινείται στο +2%. Η PLAISIO COMPUTERS και η JUMBO είναι 14% και 23% χαμηλότερα από την αρχή της χρονιάς ενώ οι FTSE MID CAP και FTSE LARGE CAP 29% και 37%  χαμηλότερα. Μετά τα μέσα Μαρτίου ξεκίνησε η άνοδος για το ελληνικό χρηματιστήριο με τις PLAISIO COMPUTERS και JUMBO να υπερτερούν σε απόδοση από στους δείκτες αναφοράς τους.

Η σχετικά καλύτερη επίδοση της PLAISIO τον Απρίλιο ίσως οφείλεται στο ότι δεν εμπορεύεται απλώς παραδοσιακά παιχνίδια αλλά σειρά ηλεκτρονικών συσκευών μεταξύ των οποίων και παιχνιδιών τύπου NINTENTO.

Η μετοχή της PLAISIO, από το Σεπτέμβριο του 2015, απέκλινε αρνητικά σε σχέση με την ανοδική πορεία της μετοχής της JUMBO, κάλυψε όμως πάνω από τις μισές απώλειες της από το υψηλό του Ιανουαρίου 2020. Το ίδιο επιχειρεί τώρα και η JUMBO αν και συναντά πλέον ισχυρές αντιστάσεις.

Η τιμή της μετοχής της είναι σε κρίσιμο σημείο καθώς διαπραγματεύεται γύρω από τη γραμμή του 50% της πτώσης της στα 14.7, σημείο όπου συναντώνται οι κινητοί οι μέσοι όροι των 200 και 50 περιόδων σε μηνιαία και εβδομαδιαία βάση αντίστοιχα. Αν και μόνο αν η τιμή κλείσει υψηλότερα της αντίστασης αυτής το Μάιο, τότε ο επόμενος στόχος θα είναι η περιοχή του κινητού μέσου όρου 200 ημερών πέριξ των 16.7 ευρώ.

Μιχάλης Ρετσίνας