Τι σημαίνει η χειρότερη μεταπολεμικά έκθεση ανεργίας στις ΗΠΑ

Τι σημαίνει η χειρότερη μεταπολεμικά έκθεση ανεργίας στις ΗΠΑ

Το ποσοστό του Απριλίου είναι το δεύτερο υψηλότερο μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930

Στην πιο επώδυνη ιστορικά κατηφόρα για τους Αμερικανούς εργαζόμενους, οι εργοδότες στις ΗΠΑ μείωσαν κατά 20,5 εκατομμύρια τις θέσεις εργασίας τον Απρίλιο και το ποσοστό ανεργίας τριπλασιάστηκε στο 14,7%. Η εκτίμηση ήταν για απώλεια 22 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, χειρότερη του ανακοινωθέντος, για αυτό και οι αγορές δεν αντέδρασαν αρνητικά στη μηνιαία αναφορά του Υπουργείου εργασίας. Τα στοιχειά της αναφοράς δεν καταγράφουν όμως την απώλεια θέσεων εργασίας μετά τα μέσα Απριλίου. Έτσι το Μάιο αναμένονται επίσης άσχημα νούμερα. Ωστόσο η κυβέρνηση ελπίζει ότι το 75% των απωλειών, θα είναι προσωρινής φύσεως.

Τον Φεβρουάριο, πριν η πανδημία του κοροναϊού φρενάρει την οικονομία των ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας κυμαινόταν μόλις στο 3,5%. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο ανεργίας για πέντε δεκαετίες. Πλέον το ποσοστό ανεργίας του Απριλίου είναι το δεύτερο υψηλότερο μετά από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Το Υπουργείο Εργασίας είπε ότι το μη προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο θα ήταν σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο (19%) εάν οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης είχαν χαρακτηριστεί ως άνεργοι. Επίσης αν προστεθούν και οι περισσότεροι από 250.000 επιπλέον άνεργοι, όπως αναθεωρήθηκαν για τους δυο προηγούμενους μήνες, τότε το πραγματικό ποσοστό ανεργίας φτάνει το 21%. Οι απώλειες του Απριλίου διέγραψαν σχεδόν όλες τις θέσεις εργασίας που είχε προσθέσει η οικονομία κατά την επέκταση της τελευταίας δεκαετίας και έδειξαν πόσο επισφαλής είναι η απασχόληση για πολλούς Αμερικανούς.

Με μια απότομη ύφεση να βρίσκεται σε εξέλιξη, η καταστροφή θέσεων εργασίας συσσωρεύει πίεση στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και εμφάνιση αποτελεσμάτων έως τις Προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο. Αλλά καθώς δε συγκρατήθηκε επαρκώς η μεταδοτική ασθένεια που σκότωσε τουλάχιστον 75.000 Αμερικανούς, η οικονομική δραστηριότητα επιστρέφει ανισόρροπα και αργά αν όχι καθόλου, ενώ υπάρχουν σημάδια ότι πολλοί εργοδότες θα αναγκαστούν να καταστήσουν τις περικοπές μόνιμες.

Η αύξηση στις μέσες ωριαίες αποδοχές κατά 4,7% από τον προηγούμενο μήνα και 7,9% από έναν χρόνο νωρίτερα, είναι παραπλανητική εξαιτίας της δυσανάλογης απώλειας χαμηλόμισθων θέσεων εργασίας.

Η απώλεια θέσεων εργασίας πλήττει τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας όπως τους αφρο-αμερικανούς (16 %)  και όσους δεν τελείωσαν το σχολείο (21%). Στους δε απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το ποσοστό ανεργίας είναι πιο χαμηλό ( 8.4%) συγκριτικά με ομάδες χαμηλότερου μορφωτικού επίπεδου. Το ποσοστό υποαπασχόλησης, U6 το οποίο περιλαμβάνει αποθαρρυμένους εργαζόμενους και εκείνους που εργάζονται με μερική απασχόληση ενώ θέλουν πλήρη εργασία, αυξήθηκε από 8,7% σε 22,8%. Πάνω από 2.5 εκατομμύρια ήταν η απώλεια θέσεων εργασίας για τη βιομηχανία και τις κατασκευές ενώ 7.6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν σε ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια. Το τελευταίο νούμερο κτυπάει το καμπανάκι κινδύνου και για την Ελλάδα όπου μεγάλο μέρος της οικονομίας βασίζεσαι σε υπηρεσίας φιλοξενίας και εστίασης.

Την ώρα που χάνονται εκατομμύρια θέσεις εργασίας οι κλάδοι της υψηλής τεχνολογίας και του Ίντερνετ οδηγούν τις κούρσες στα χρηματιστήρια σηματοδοτώντας το πέρασμα στην νέα εποχή της αυτοματοποίησης. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα τόσο του δείκτη Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ όσο και του δείκτη FAANG+. Οι δύο δείκτες περιλαμβάνουν  μετοχές όπως  MICROSOFT, TESLA, TWITTER, FACEBOOK, APPLE, AMAZON, NEFLIX, NVIDIA, ALPHABET (GOOGLE) των ΗΠΑ και BAIDU, ALIBABA της Κίνας. Από τις 23 Μαρτίου, όταν η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πλήρη στήριξη της οικονομίας από μέρους της, οι δύο δείκτες υπεραποδίδουν στη άνοδο του δείκτη S&P 500 των μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση εταιριών των ΗΠΑ.

Η εικόνα των αγορών, που διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο από την αυξημένη προσφορά χρήματος των κεντρικών τραπεζών είναι σε πλήρη διάσταση με την αγορά εργασίας.

Μιχάλης Ρετσίνας