Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς θα καθοριστεί το ποσό που θα λάβουν οι επιχειρήσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς θα καθοριστεί το ποσό που θα λάβουν οι επιχειρήσεις

Στις 138.000 ανήλθαν οι αιτήσεις

Από κόσκινο θα περάσουν οι αιτήσεις που υπέβαλαν 138.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να λάβουν χαμηλότοκο κρατικό δάνειο υπό μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ ξεκινούν από σήμερα τον έλεγχο στα στοιχεία των επιχειρήσεων προκειμένου να γίνει το πρώτο ξεκαθάρισμα ενώ στη συνέχεια θα αναλυθούν τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να αποδεχθούν τα ποσά που θα προκύψουν με την εφαρμογή ενός ειδικού αλγορίθμου με βασικό κριτήριο την πτώση τζίρου αλλά και τους όρους χορήγησης της ενίσχυσης ώστε το αργότερο στις αρχές Μάϊου, η «επιστρεπτέα προκαταβολή» να έχει πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής να επαναληφθεί τον Ιούνιο, όταν θα υπάρχει ακόμα πιο καθαρή εικόνα της πτώσης τζίρου κατά την περίοδο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.  Οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν θα μοιραστούν το ποσό του 1 δις. ευρώ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στα κριτήρια, για τη χορήγηση του κρατικού δανείου περιλαμβάνονται η πτώση του τζίρου, οι εισροές, η μείωση των καθαρών κερδών.  Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ θα βρεθεί ο τζίρος του Μαρτίου των τελευταίων τριών ετών. Το στοιχείο αυτό θα δείξει τον τζίρο που είχε κάθε επιχείρηση το συγκεκριμένο μήνα σε κανονικές συνθήκες και θα συγκριθεί με τον τζίρο του Μαρτίου 2020 ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς.

Στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση έκανε χρήση των ευνοϊκών μέτρων που προβλέπουν την αναστολή συμβάσεων και την πληρωμή των εργαζομένων από το κράτος με το ποσό των 800 ευρώ, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών θα μειωθεί το ποσό του κρατικού δανείου.

Οι επιχειρήσεις θα δουν στο τραπεζικό τους λογαριασμό τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής έως τις αρχές Μαίου. Δεν αποκλείεται ωστόσο, το δάνειο να σπάσει σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση να δοθεί τις επόμενες ημέρες και η δεύτερη δόση τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι όσοι επιλεγούν για τη χορήγηση του δανείου θα πρέπει να το ξεπληρώσουν σε διάστημα πέντε ετών με περίοδο χάριτος τον πρώτο χρόνο.

Για την καταβολή του κρατικού δανείου όσες επιχειρήσεις δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN και αμέσως μετά, οι ενισχύσεις θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό τους, μέσω του πληροφορικού συστήματος Taxis. Ταυτόχρονα με την πίστωση του λογαριασμού θα φανεί και στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, και συγκεκριμένα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, το ποσό που θα οφείλεται στο Δημόσιο για το οποίο θα ισχύουν οι διατάξεις του ΚΕΔΕ (πρόστιμα, προσαυξήσεις και κατασχέσεις μετά την πενταετία κ.λπ.). Επί της ουσίας, με την πίστωση του ποσού στον λογαριασμό των επιχειρήσεων, οι ωφελούμενες θα έχουν μία βεβαιωμένη οφειλή προς την εφορία. Οπως έχουν δηλώσει οι Χρήστος  Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης, η επιστροφή της προκαταβολής θα είναι ολική ή μερική. Το αν το ποσό θα επιστραφεί στο σύνολό του ή μέρος του θα εξαρτηθεί από το εάν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή κατέστη προβληματική λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα προβλέπονται διαγραφές μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.