Τα έκτακτα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κοροναϊό

Τα έκτακτα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κοροναϊό

Οι ανακοινώσεις του υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση

Το μεσημέρι της Τρίτης ο υπ. Εργασίας,  Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα που αφορούν εργαζόμενους, άνεργους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίας που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες / αυτοαπασχολούμενους: Αποζημίωση 800 ευρώ αν απασχολούν λίγα άτομα / το ίδιο και για τους εργαζόμενους τους. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Ιανουαρίου, Μαρτίου, ρυθμίσεων που λήγουν Μάρτιο -Μάιο.
  • Για εργαζόμενους που έχει γίνει αναστολή σύμβαση εργασίας, προβλέπεται αποζημίωση 800 ευρώ, αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων, έκπτωση 25% επί φορολογικών οφειλών (αν καταβληθούν στην ώρα τους).
  • Για επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων.
  • Έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών αν δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής.
  • Ειδικές πλατφόρμες αποζημίωσης για μισθώματα κλπ.

Σήμερα δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ. Μέχρι τα μεσάνυχτα ανοίγει η πλατφόρμα για εργοδότες. Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για εργαζόμενους.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό

Νωρίτερα, σε νέες έκτακτες δηλώσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Καλύπτουμε για τον Μάρτιο ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού της χώρας που πλήττεται, με τα μέτρα που ανακοινώσαμε. Η οικονομία εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι «συγκεκριμένα, πρώτον καλύπτουμε περίπου 600.000 επιχειρήσεις, καλύπτονται πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζομένων και επιπλέον 50 .000 ελεύθερων επαγγελματιών. Η έκτακτη κάλυψη για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίας ξεπερνάει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «απαιτείται σωφροσύνη και ρεαλισμός μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις. Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη και θα οδηγήσει σε ύφεση το 2020, αλλά θα ξεπεραστεί. Οφείλουμε να δρούμε με ψυχραιμία και αλληλεγγύη».