Τι θα γίνει με το Δώρο Πάσχα – Ποιοι θα το εισπράξουν μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη και ποιοι το καλοκαίρι

Τι θα γίνει με το Δώρο Πάσχα – Ποιοι θα το εισπράξουν μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη και ποιοι το καλοκαίρι

Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Χωρίς Δώρο θα μείνουν το Πάσχα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Η κρίση του κοροναϊού χτύπησε και το Δώρο που υποχρεούνται να πληρώσουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους τους μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη.

Η κυβέρνηση για να στηρίξει και  να ενισχύσει εμμέσως τη ρευστότητα των επιχειρήσεων ακόμα και αυτών που παραμένουν ανοιχτές αποφάσισε να μεταθέσει χρονικά την καταβολή του δώρου του Πάσχα. Το μέτρο θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα εάν έβαλαν λουκέτο με κρατική εντολή ή έχει καταρρεύσει η οικονομική τους δραστηριότητα  λόγω της επέλασης του κοροναϊού ή παραμένουν ανοιχτές και έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο τζίρος τους όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά και όπως ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία από τους εργοδότες στους εργαζόμενους αλλά αργότερα ενδεχομένως τον Ιούνιο ή το Ιούλιο.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή του Δώρου στους εργαζόμενους μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου θα εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα και θέλουν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους τους θα δώσουν το Δώρο του Πάσχα μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη.

Μετά τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο στους δικαιούχους το τοπίο σχετικά με το χρόνο καταβολής του  αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα κατά την παρουσίαση του τρίτου οικονομικού πακέτου στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων που θα παρουσιάσουν οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης.

Το οικονομικό επιτελείο προβληματίστηκε έντονα για το θέμα του δώρου Πάσχα αξιολογώντας όλες τις πτυχές του. Σε επίπεδο κόστους, το Δώρο ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν μπορεί –και αυτό- να επιφορτιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Επομένως η καταβολή του από το κράτος, έχει απορριφθεί. «Πρέπει να λειτουργούμε με σύνεση» αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους , όταν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους προφανώς δεν θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος , παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους έχει «παγώσει» με κρατική εντολή  ή τραπεζική πρωτοβουλία. Ακόμα και στην πλήρη ενεργοποίηση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, στο οικονομικό επιτελείο δεν υπάρχουν αυταπάτες.

«Ορισμένες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πραγματικά κι ας το θέλουν να πληρώσουν τον άλλο μήνα Δώρο Πάσχα» αναγνωρίζει πηγή με γνώση των διεργασιών. Γι’ αυτό λοιπόν στο τραπέζι μπήκε η κατάθεση νομοθετικής διάταξης με την οποία θα αίρονται οι ποινικές κυρώσεις μη καταβολής του Δώρου στην ώρα του και θα ανοίγει ο δρόμος ώστε το Δώρο να καταβληθεί το καλοκαίρι, ενδεχομένως μαζί με το επίδομα αδείας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό