Financial Times-Μινχάου: Απαραίτητη η ελληνική χρεοκοπία, όχι το Grexit

Τη βεβαιότητα για την πτώχευση της Ελλάδος εκφράζει σε δημοσίευμά του ο αρθρογράφος των Financial Times, Wolfgang Munchau, ο οποίος μάλιστα την χαρακτηρίζει και ως "αναγκαία".

"Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης μελετούν την πιθανότητα της ελληνικής πτώχευσης, αλλά χωρίς Grexit. H πολυπλοκότητα είναι τρομερή και ίσως δεν είχαν το χρόνο να το επεξεργαστούν. Πάντως ίσως να είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουν την απόλυτη καταστροφή", αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει:

"Η χρεοκοπία στο ΔΝΤ ή στην ΕΚΤ είναι η μόνη που μπορεί να φέρει πραγματική οικονομική ανακούφιση στη χώρα βραχυχρόνια. Κανείς δεν το έχει πράξει. Θα μπορούσε να προκαλέσει Grexit.

Από την άλλη, ίσως δεν προκαλέσει. Η χρεοκοπία δεν είναι συνώνυμη με την έξοδο. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας στην Ε.Ε. που να λέει ότι πρέπει να εγκαταλείψεις την ένωση αν χρεοκοπήσεις".

Ο Wolfgang Munchau, σημειώνει επίσης ότι "η Ελλάδα χρειάζεται οπωσδήποτε την πτώχευση" Τάσσεται όμως κατά του Grexit.

"Ένα Grexit θα προκαλούσε ανυπολόγιστο οικονομικό ρίσκο στη χώρα και θα τραυμάτιζε τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Ε.Ε. αλλά και την παγκόσμια φήμη της", σημειώνει με νόημα.

Ο αρθρογράφος των Financial Times εμφανίζεται επίσης ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία των συνομιλιών.

"Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι πως οι συνομιλίες δεν οδηγούν πουθενά. Για αυτό οι εικασίες για μια συμφωνία το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο δεν είναι καθησυχαστικές", υπογραμμίζει με νόημα.