“Επέκταση του προγράμματος μέχρι το 2016”

Για πρώτη φορά κάνει ανοιχτά λόγο για επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2016 ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική Washington Post, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος για την έγκριση του νέου πακέτου μέτρων από τη Βουλή, λίγες μέρες προτού αυτά “κλειδώσουν” για έγκριση από την τρόικα.

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητά της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης.

“Είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και για να πετύχουμε τους στόχους μας. Εμείς εμμένουμε μόνο σ' αυτό το συστατικό που λείπει, για να έρθει σύντομα ανάκαμψη με ρευστότητα”, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς ενώ ερωτηθείς για την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, σχολίασε ότι συζήτησαν αναφορικά με την ανάγκη για ρευστότητα.

"Χωρίς ρευστότητα, δεν μπορείς να δώσεις χρήματα σε μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών, και δεν μπορείς να επιτρέψεις στο σύστημα να αναπνεύσει. Και χρειαζόμαστε πολλές αναπνοές σ' αυτό το σημείο".

Για το θέμα της επιμήκυνσης αναφέρει ότι "μιλάμε για επέκταση έως το 2016", στοιχειοθετώντας με αριθμούς την αναγκαιότητα αυτή, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι "έγιναν πολύ σοβαρά λάθη από προηγούμενες κυβερνήσεις".

Σε ερώτηση αν τα χρήματα από την τρόικα δοθούν όλα μαζί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Σαμαράς απάντησε: "Ναι, αν πάρουμε την επόμενη δόση, η οποία ελπίζω ότι θα είναι τον Οκτώβριο, θα ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες".

Τέλος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε, για μια ακόμα φορά, ότι στόχος είναι να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι αρκετοί ηγέτες στο εξωτερικό έχουν αντιληφθεί την ίδια ανάγκη.