Προθεσμία δέκα ημερών για τα μέτρα

Περιθώριο δέκα ακόμα ημερών προκειμένου να κλείσει το πακέτο των νέων μέτρων, που κοστολογούνται συνολικά στα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα τα μέτρα για τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ και απομένουν άλλα τέσσερα, εκ των οποίων για τα δύο οι δανειστές φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει να καλυφθούν από τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Όσον αφορά στα θέματα, που παραμένουν ανοικτά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ειδικότερα για τα εργασιακά, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνουν άλλες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, αλλά να γίνουν παρεμβάσεις στην αγορά και να πέσουν οι τιμές. Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του αφορολόγητου για τα φυσικά πρόσωπα.

Σχετικά με την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το θέμα βρίσκεται και επίσημα πλέον στο τραπέζι, κάτι το οποίο εννόησε άλλωστε με τις δηλώσεις της και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι η επιμήκυνση, ως χρονική επιλογή, είναι κάτι που μπορεί να εξεταστεί.

Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker, είπε ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένονται στα μέσα Οκτωβρίου.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, ο κ. Juncker ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις.