Τι ισχύει για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 5% για τα μερίσματα

Τι ισχύει για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 5% για τα μερίσματα

Διευκρινιστική εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή

Για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά ισχύει η μείωση από 10% σε 5% του συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων.

Αυτό διευκρινίζει εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, στην οποία καταγράφονται οι περιπτώσεις διανομής μερίσματος στις οποίες εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής φορολογίας και παρακράτησης φόρου. Ειδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο ο μειωμένος συντελεστής φορολογίας και παρακράτησης φόρου μερισμάτων 5% εφαρμόζεται επί των ακόλουθων διανομών:

α) Στα κέρδη που διανέμουν οι ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ, για τα οποία η απόφαση έγκρισης διανομής (του τρέχοντος ή των προηγούμενων φορολογικών ετών) από το αρμόδιο όργανο του νομικού προσώπου έχει ληφθεί από την 1-1-2020 και μετά. Ως εκ τούτου, για τα κέρδη που διανέμουν τα υπόψη νομικά πρόσωπα και για τα οποία η καταληκτική προθεσμία για τη λήψη απόφασης έγκρισής τους είναι πριν από την 1-1-2020 εφαρμόζεται ο συντελεστής παρακράτησης 10%.

Σε περίπτωση που έχουν διανεμηθεί προμερίσματα από ΑΕ ή έχουν πραγματοποιηθεί προσωρινές απολήψεις έναντι κερδών ΕΠΕ ή ΙΚΕ μέσα στο φορολογικό έτος 2019, επί των οποίων έχει διενεργηθεί παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10%, δεδομένου ότι η απόφαση διανομής των οποίων τελεί υπό την έγκριση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ή εταίρων, αντίστοιχα, που θα πραγματοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους 2020, εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής 5%.

β) Στα κέρδη που διανέμουν οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εταιρείες, καθώς και κοινοπραξίες, που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, για τα οποία ο χρόνος του δικαιώματος είσπραξής τους από τα μέλη των υπόψη νομικών οντοτήτων είναι μετά την 1-1-2020.

Για τυχόν διανεμόμενα κέρδη παρελθόντων φορολογικών ετών, καθώς και για τις προσωρινές απολήψεις κερδών των πιο πάνω εταιρειών, δεδομένου ότι ως χρόνος κτήσης του υπόψη εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που λαμβάνει χώρα η διανομή ή απόληψη (πίστωση ή καταβολή), όπως προκύπτει από τις σχετικές εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία, παρακρατείται φόρος με τον συντελεστή που ισχύει κατά το χρόνο της διανομής ή απόληψης (ήτοι, για διανομές παρελθουσών χρήσεων ή απολήψεις κερδών εντός του φορολογικού έτους 2019 παρακρατείται φόρος με συντελεστή 10%, ενώ για διανομές παρελθουσών χρήσεων ή απολήψεις κερδών εντός του φορολογικού έτους 2020 παρακρατείται φόρος με συντελεστή 5%).

Ειδικά για εισόδημα από μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης, στην εγκύκλιο ορίζεται ότι ο μειωμένος συντελεστής 5% εφαρμόζεται, όταν η απόκτηση του δικαιώματος είσπραξης αυτού (π.χ. απόφαση του αρμόδιου οργάνου) είναι μετά την 1-1-2020 και σε περίπτωση που δεν είναι ευχερής η διαπίστωση του χρόνου αυτού, όταν ο χρόνος καταβολής τους στον δικαιούχο, μέσω πίστωσης του τραπεζικού του λογαριασμού ή με άλλο τρόπο, πραγματοποιείται μετά την 1-1-2020.