Ρομπάι: Κεντρικός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη

Ένα κεντρικό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σύμφωνα με το Agence Europe.

Σε σχετικό έγγραφο 14 σελίδων, που δημοσιοποίησε χθες, ο Βαν Ρομπάι αναφέρει ότι η ενισχυμένη ένωση θα πρέπει να διαθέτει και ένα κομμάτι "προϋπολογισμού", που μπορεί να περιλαμβάνει "εργαλεία για τη διαχείριση των ασυμμετρικών σοκ και θα είναι σε θέση να προλαμβάνει τη μετάδοση κινδύνων, μέσω τελικά ενός κεντρικού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη και της περιορισμένης έκδοσης τίτλων".

"Μία ένωση με κοινό προϋπολογισμό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία μεγαλύτερη χρηματοδοτική δυνατότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (για παράδειγμα μέσω της ίδρυσης ενός γραφείου οικονομικών) και έναν κεντρικό προϋπολογισμό, του οποίου ο ρόλος και οι αρμοδιότητες χρειάζεται ακόμα να διευκρινιστούν", αναφέρει το έγγραφο.

Στο έγγραφο υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου ο Ρομπάϊ έλαβε εντολή από τις κυβερνήσεις να καταλήξει σε προτάσεις έως τα τέλη Οκτωβρίου σχετικά με έναν οδικό χάρτη για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης στη βάση τεσσάρων πυλώνων: Έναν οικονομικό πυλώνα, έναν πυλώνα προϋπολογισμού, έναν πυλώνα πολιτικό και έναν πυλώνα ενίσχυσης του δημοκρατικού ελέγχου.

Ο Βαν Ρομπάι, μετά τις διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν στις 17 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ενώ τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.