ΕΝΦΙΑ: «Κλειδί» οι νέες αντικειμενικές αξίες για την νέα μείωση

ΕΝΦΙΑ: «Κλειδί» οι νέες αντικειμενικές αξίες για την νέα μείωση

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση

Οι αντικειμενικές αξίες θα καθορίσουν τον τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ του 2020 για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτων.

Η άσκηση της εξίσωσης των τιμών ζώνης με τις εμπορικές αξίες έχει ήδη ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών  από την αρμόδια ειδική επιτροπή ενώ στο παιχνίδι της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών και της επέκτασης του συστήματος σε 3.000 περιοχές αναμένεται να μπουν και οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων.

Οι αξίες που θα αποκτήσουν πριν το καλοκαίρι του 2020 τα ακίνητα θα καθορίσει πόσο μικρότερος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι η μείωση θα είναι μεσοσταθμικά κατά 8% ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε (εφημερίδα Παραπολιτικά) ότι  «αυτό το 8%, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα κατευθύνεται κυρίως στις χαμηλότερες και τις μεσαίες ιδιοκτησίες, όπως ακριβώς πράξαμε και με την υφιστάμενη μείωση του 22% υλοποιούμε στο σύνολό της και μάλιστα νωρίτερα, την προεκλογική μας δέσμευση».

Η  κυβέρνηση προχωράει στη δεύτερη κατά σειράν μείωση του ΕΝΦΙΑ (η πρώτη πραγματοποιήθηκε φέτος όπου ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 22% μεσοσταθμικά) που πληρώνουν πάνω από 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά αυτή τη φορά η έκπτωση θα προκύψει από τις τελικές εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ ενδέχεται να φθάνει το 12%, σε άλλες το 7%, ενώ μπορεί να είναι και χαμηλότερη από 5%. Στις περιοχές που θα καταγραφούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα μειωθεί ελάχιστα. Αντίθετα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις εμπορικές, η έκπτωση θα φθάσει το 10%-12%.

Με τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση επιδιώκει:

1. Να μην υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών που εφαρμόζει η εφορία και των εμπορικών παραμένει μεγάλη ακόμα και μετά την αναπροσαρμογή του Ιουνίου του 2018. Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι και οι λεγόμενες «φθηνές» συνοικίες και πολλές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, όπου οι τιμές πώλησης των ακινήτων καταγράφουν ανοδική πορεία.

2. Να μη χαθεί η μείωση (22% μεσοσταθμικά) που είδαν φέτος στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και ειδικά όσοι έχουν μεσαία ακίνητη περιουσία από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Πάντως, κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν το 2020 υψηλό εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν, για παράδειγμα, η Μύκονος, η Πάρος, η Κέρκυρα και άλλες δημοφιλείς τουριστικά και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, όπου οι εμπορικές αξίες έχουν απογειωθεί, πλην όμως τα ακίνητα εξακολουθούν να φορολογούνται σαν να πρόκειται για αγροτικές γαίες. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή διατίθεται προς πώληση οικόπεδο οκτώ στρεμμάτων στην Πάρο, έναντι της παραλίας της Σάντα Μαρία, με οικοδομική άδεια για την ανέγερση κατοικιών συνολικής επιφάνειας 400 τ.μ., αντί ποσού 460.000 ευρώ.

Η αντικειμενική αξία της έκτασης ανέρχεται σε 134.000 ευρώ, εντούτοις ο ετήσιος φόρος είναι μόλις... 21 ευρώ!