Κοινωνικό μέρισμα 2019: Διευκρίνιση για τα εξαρτώμενα μέλη

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Διευκρίνιση για τα εξαρτώμενα μέλη

Ποιες αιτήσεις δεν αποδέχεται η εφαρμογή

Για τα εξαρτώμενα μέλη π.χ. ΑΜΕΑ που υποβάλλουν και τα ίδια φορολογική δήλωση, το αίτημα για το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα στου οποίου τη φορολογική δήλωση είναι εξαρτώμενα.

Αυτό διευκρινίζεται σε ενημέρωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα υποβολής των αιτήσεων του κοινωνικού μερίσματος.

Και αυτό καθώς η εφαρμογή δεν κάνει αποδεκτές αιτήσεις εξαρτώμενων μελών που εισάγουν το δικό τους ΑΦΜ όπως συνέβη σε περιπτώσεις που επιχειρήθηκε να γίνει αυτό.

Τα βήματα της αίτησης

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι ιδιαίτερα απλή μέσω της ιστοσελίδας www.koinonikomerisma.gr. Πατώντας την ένδειξη «είσοδος» o ενδιαφερόμενος καλείται να συναινέσει με τα εξής:

- Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ως προς τα δηλούμενα στοιχεία καθώς και συναίνεσης για τη λήψη φορολογικών δεδομένων που τηρούνται στην ΑΑΔΕ.

- Ο αιτών φέρει την ευθύνη για τη συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN), ο οποίος είναι έγκυρος και ενεργός και στον οποίο είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος, είτε συνδικαιούχος.

-  Ο αιτών συναινεί στο σύνολο των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και λοιπών ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν για την επιβεβαίωση των στοιχείων και της διαδικασίας έγκρισης.

-  Τυχόν έγκριση της αίτησής θα είναι ορατή από τον/την σύζυγο ή το έτερο μέλος του συμφώνου συμβίωσης.

Στη συνέχεια καλείται να εισάγει τους κωδικούς (password και username) του Taxisnet. Στο επόμενο στάδιο γίνεται η «αυθεντικοποίηση του χρήστη» όπου ο ενδιαφερόμενος καλείται να επιβεβαιώσει το εξής: «Με το παρόν δίνετε τη συγκατάθεσή σας ώστε η εφαρμογή "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ" να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία Μητρώου (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Έτος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ που διαχειρίζεται η Α.Α.Δ.Ε.». Πατάτε την ένδειξη «αποστολή» και συνεχίζετε. Το σύστημα βγάζει αμέσως την απάντηση για το αν δικαιούστε ή όχι το κοινωνικό μέρισμα. Αν δεν το δικαιούστε, το μήνυμα είναι απορριπτικό. Αν το δικαιούστε πρέπει να συμπληρώσετε τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού.

Προσοχή στον IBAN: Σύμφωνα με την απόφαση: «Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού IBAN. O αιτών φέρει την ευθύνη για τη συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού, ο οποίος είναι έγκυρος και ενεργός και στον οποίο είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος, είτε συνδικαιούχος. Εάν ο ενδιαφερόμενος δεν είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος στον αριθμό λογαριασμού που δήλωσε, δεν κρίνεται δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος και δεν πραγματοποιείται η σχετική πληρωμή, ακόμα και αν κατά τα λοιπά πληρούνται τα κριτήρια χορήγησής του». Σε περίπτωση που αριθμός IBAN που δηλώθηκε δεν είναι ενεργός, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πίστωση του λογαριασμού στον οποίο ο ενδιαφερόμενος είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος, θα πρέπει ο ίδιος να μεταβεί στο οικείο πιστωτικό ίδρυμα τήρησης του εν λόγω λογαριασμού και να διευθετήσει το ζήτημα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Εάν ο ίδιος IBAN εμφανίζεται να έχει δηλωθεί δύο ή περισσότερες φορές σε διαφορετικές αιτήσεις και για διαφορετικούς δικαιούχους, ισχύει και είναι έγκυρη μόνο η πρώτη χρονικά υποβληθείσα αίτηση.

Προσοχή σε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ: Όπως αναφέρει  η απόφαση: «Σε περίπτωση που προκύψει ασυμφωνία στοιχείων μεταξύ ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ο αιτών ή το μέλος του νοικοκυριού στου οποίου τα στοιχεία εμφανίζεται η ασυμφωνία, πρέπει εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων να αιτηθεί την αλλαγή στοιχείων του ΑΜΚΑ του στα ΚΕΠ και κατόπιν αυτού να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης».