Εκτίναξη στην αγορά ακινήτων – «Ζεστό« χρήμα στα ταμεία

Εκτίναξη στην αγορά ακινήτων – «Ζεστό« χρήμα στα ταμεία

Έσοδα 220 εκατ. ευρώ από φόρους μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες ακινήτων στο 9μηνο Ιαν. – Σεπτ.

Ανεβάζει ταχύτητες η οικοδομική δραστηριότητα στην οποία αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση το τριετές πάγωμα του ΦΠΑ 24% στα ακίνητα. Μάλιστα για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία έχουν αρχίσει να τσιμπάνε και οι τιμές των οικοπέδων. Κατασκευαστές και εργολάβοι ενδιαφέρονται για οικόπεδα προκειμένου να επενδύσουν ενώ στο χάρτη της κτηματαγοράς ξαναμπαίνει και η ξεχασμένη αντιπαροχή.

Οι τράπεζες είναι περισσότερο διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη νέων οικοδομών, ενώ η εικόνα στα νότια προάστια είναι πιο ενθαρρυντική σε σχέση με τα βόρεια προάστια. Εχουν αρχίσει δειλά - δειλά να  ξανασηκώνονται οικοδομές, οι οποίες κατά κύριο λόγο βρίσκονται σε μεσαίου προφίλ περιοχές (Αγία Παρασκευή, Παλαιό Φάληρο κ.λπ.), όπου τα οικόπεδα αγοράστηκαν φθηνά μέσα στην κρίση και ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι απαγορευτικός, όπως στις ακριβές περιοχές.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έδειξαν ότι το Σεπτέμβριο η συνολική οικοδομική δραστηριότητας (ιδιωτική - δημόσιας) σημείωσε αύξηση κατά 8,5% στον αριθμό των αδειών, αύξηση 29,1%  στην επιφάνεια και 61,5% στον όγκο   σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Οι ιδιωτικές άδειες που εκδόθηκαν το Σεπτέμβριο έφθασαν τις 1.316 που αντιστοιχούν σε 344,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.769,1 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 28,2% στην επιφάνεια και κατά 60,5% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Κατά την ίδια περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2019, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 8,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 6,6% στην επιφάνεια και κατά 9,7% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018.

Αγορά ακινήτων

Η αγορά των ακινήτων μετά από μια 10ετία κατάρρευσης έχει αρχίσει ζεσταίνεται για τα καλά γεγονός που αντικατοπτρίζεται στα φορολογικά έσοδα. Τα 220 εκατ. Ευρώ άγγιξαν στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι εισπράξεις του δημοσίου από το φόρο μεταβίβασης που επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες κατοικιών, επαγγελματικών ακινήτων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων. Ελληνες και ξένοι βλέπουν ευκαιρίες στο εγχώριο real estate καθώς παρά την αύξηση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες οι τιμές πώλησης των ακινήτων στην Ελλάδα κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.