Κάτοικοι εξωτερικού: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης

Κάτοικοι εξωτερικού: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης

Για ποιους ισχύει η προθεσμία

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τους κάτοικους εξωτερικού που δεν έχουν κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την Εφορία. Συγκεκριμένα όσοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό για δουλειά ή για σπουδές αλλάζοντας το 2018 τη φορολογική τους κατοικία έχουν ακόμα στη διάθεσή τους λίγες ημέρες προκειμένου να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Συγκεκριμένα έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 να υποβάλουν δήλωση για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι. Αυτό ισχύει μόνο για όσους μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό εντός του 2018. Οι υπόλοιποι θα έπρεπε να έχουν υποβάλει ήδη τη δήλωσή τους,

Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού  υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση Ε1 όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας.

Η ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού και καταθέσεων που επιφέρει τόκους, υποχρεώνει τον κάτοχο του λογαριασμού αυτού, να υποβάλει δήλωση, διότι οι τόκοι του τραπεζικού λογαριασμού αποτελούν εισόδημα, ακόμα κι αν είναι της τάξης των λίγων λεπτών του ευρώ.

Αντίθετα, ένας φορολογικός κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει για παράδειγμα μια εξοχική κατοικία ή ένα επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή αγοράζει ακίνητο ή αυτοκίνητο στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Αν έχει φύγει για το εξωτερικό μόνο ο ένας από τους δυο συζύγους τότε μπορεί να αλλάξει την φορολογική του κατοικία μόνο αυτός που έφυγε για το εξωτερικό. Ετσι τα εισοδήματα που θα αποκτήσει στο εξωτερικό θα  φορολογηθεί για αυτά στο εξωτερικό ενώ αν συνεχίσει να αποκτάει εισοδήματα και στην Ελλάδα τότε για αυτά τα εισοδήματα φορολογηθεί στην Ελλάδα. Ο σύζυγος που θα παραμείνει στη χώρα μας θα συνεχίσει να φορολογείται στην Ελλάδα για τα εισοδήματα που απέκτησε.