Οι προϋποθέσεις για το «ξεκλείδωμα» της σύνταξης των 1.000 ευρώ

Οι προϋποθέσεις για το «ξεκλείδωμα» της σύνταξης των 1.000 ευρώ

Η επιλογή του επιπέδου των εισφορών θα καθορίζει και το επίπεδο της μελλοντικής σύνταξης κάθε ασφαλισμένου

Δύο είναι οι βασικές μεταβλητές, οι οποίες «ξεκλειδώνουν» τις συντάξεις των 1.000 ευρώ στο νέο σύστημα ελεύθερων επιλογών που έρχεται από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οι νέοι επαγγελματίες που θα ασφαλιστούν κατεξοχήν µε το καινούργιο σύστηµα των επτά σταθερών ασφαλιστικών κατηγοριών χρειάζονται δύο βασικές προϋποθέσεις για να περάσουν στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίο πάνω από τον πήχη των 1.000 ευρώ:

■ Χρόνο εργασίας και πληρωμένων εισφορών τουλάχιστον 30 ετών.

■ Ασφάλιση:

  • ∆ιαρκή σε μεσαίες και υψηλές κατηγορίες εισφορών (στις κλίμακες από την 3η έως την 6η) ή
  • µείγμα διαφορετικών κατηγοριών που να περιλαμβάνει αρκετά χρόνια (π.χ. από 5ετία και πάνω) σε υψηλή κατηγορία.

Το νέο σύστημα διαρθρώνεται εντελώς διαφορετικά από το προηγούµενο και οι μη μισθωτοί θα έχουν την απόλυτη ελευθερία επιλογής. Ο κάθε ασφαλισμένος µε δραστηριότητα άνω των 5 ετών θα επιλέγει ελεύθερα τον ∆εκέμβριο κάθε έτους το επίπεδο των εισφορών του για το επόμενο έτος. Η επιλογή του επιπέδου των εισφορών θα καθορίζει και το επίπεδο της μελλοντικής σύνταξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιλογή του ελεύθερου επαγγελματία θα καθορίζεται μεν από την οικονομική του δυνατότητα, αλλά και από τις δυνατότητες βελτίωσης της προσδοκώμενης σύνταξής του.

Ποσοστά αναπλήρωσης

Με τα σημερινά ποσοστά αναπλήρωσης, το νέο καθεστώς οδηγεί σε συντάξεις από 435 ευρώ για 15ετία ασφάλισης στην ελάχιστη κλίµακα των 210 ευρώ, έως και 1.454 ευρώ για 40ετία ασφάλισης στην 6η και υψηλότερη κλίµακα των 566 ευρώ. Οι συντελεστές αναπλήρωσης, βέβαια, θα αλλάξουν για όσους αποχώρησαν ή αποχωρούν µε πολλά έτη ασφάλισης, πάνω από 30 και κυρίως πάνω από 35 έτη εργασίας. Με το επικρατέστερο σενάριο, που βρίσκεται υπό επεξεργασία, οι συντελεστές αναµένεται να οδηγούν σε αναπλήρωση ανταποδοτικής σύνταξης 50%-51% για 40 έτη ασφάλισης (έναντι 42,80% σήµερα) και πιθανότατα 40% για 35ετία ασφάλισης (έναντι 33,81% σήµερα).

Αυτό σημαίνει πως οι νέες συντάξεις των επαγγελµατιών δεν αποκλείεται να καταλήγουν εντέλει σε ποσά από 779 ευρώ για 40ετία στην ελάχιστη κλίµακα έως 1.659 ευρώ για 40ετία στην 6η και υψηλότερη κλίµακα. Αυτό δείχνει αύξηση της προσδοκώµενης σύνταξης από 64 έως 205 ευρώ για τα 40 χρόνια εργασίας. Η αύξηση αναµένεται να είναι σηµαντικότερη για την 5ετία 35-40 έτη ασφάλισης και µικρότερη για τα 30-35 έτη ασφάλισης.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης που μετρά όλες τις μεταβλητές. Η άσκηση δεν είναι εύκολη καθώς επηρεάζεται η συνταξιοδοτική δαπάνη, µεταβλητή κρίσιµη για τα δηµοσιονοµικά της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, το χτίσιμο µιας σύνταξης που θα ξεπερνά τον πήχη των 1.000 ευρώ θα απαιτεί συγκεκριμένες επιλογές από την πλευρά του ασφαλισμένου μη μισθωτού.