Η Γαλλία καλεί την Γερμανία να στηρίξει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Η Γαλλία καλεί την Γερμανία να στηρίξει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Τι προτείνει ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης στο Βερολίνο

Οι χώρες της Ευρωζώνης με δημοσιονομικό χώρο, όπως η Γερμανία, θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσουν, για να προωθήσουν την ανάπτυξη στην περιοχή, η οποία έχει πληγεί από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιλερουά ντε Γκαλό.

Η κλιμάκωση των εμπορικών διαμαχών έχει επιβραδύνει το παγκόσμιο εμπόριο και οι συνέπειες είναι «πολύ οξείες» στη Γερμανία, που είναι εξαρτημένη από τις εξαγωγές, σημείωσε. Το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης είναι χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, επομένως η περιοχή μπορεί να προχωρήσει σε περισσότερη δημοσιονομική στήριξη, από ότι κάνει σήμερα, πρόσθεσε.

«Οι χώρες με δημοσιονομικό χώρο πρέπει να τον χρησιμοποιήσουν γρήγορα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν υφίστανται ένα ασύμμετρο σοκ, όπως η Γερμανία. Οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος πρέπει να κάνουν τα δημόσια οικονομικά τους πιο φιλικά στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Βιλερουά σε συνέδριο στο Τόκιο.

Υπό τη νέα πρόεδρό της, Κριστίν Λαγκάρντ, η ΕΚΤ αναμένεται να διεξάγει μία στρατηγική επανεξέταση των πολιτικών της, περιλαμβανομένης της σχέσης μεταξύ της νομισματικής και των μακρο-προληπτικών πολιτικών, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Ένας «χαλαρός» συντονισμός μεταξύ των δύο μπορεί να είναι «πιο ελπιδοφόρος» από τη συμβατική προσέγγιση της διάκρισής τους, πρόσθεσε.

Η επανεξέταση πρέπει, επίσης, να κάνει πιο ξεκάθαρο τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, είπε. Ο στόχος της ΕΚΤ είναι μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός να είναι λίγο χαμηλότερος από το 2%. «Σχετικά με τον ορισμό του βασικού στόχου μας, της σταθερότητας των τιμών, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ειδικότερα τους διάφορους χρονικούς ορίζοντές μας καθώς και τη δέσμευσή μας για συμμετρία», επεσήμανε ο Βιλερουά.