Η Alibaba ετοιμάζεται να «εκτοξεύσει» το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

Η Alibaba ετοιμάζεται να «εκτοξεύσει» το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

Ο κινεζικός κολοσσός θα εισάγει τις μετοχές του αντλώντας έως 12,9 δισ. δολάρια

Ο κολοσσός του κινεζικού διαδικτυακού εμπορίου, Alibaba Group, θα αντλήσει έως 12,9 δισ. δολάρια, σε μια εισαγωγή-ορόσημο στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, τη μεγαλύτερη πώληση μετοχών στην ασιατική μητρόπολη εδώ και 9 χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική για το Χονγκ Κονγκ, ύστερα από 5 και πλέον μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και την πρόσφατη υποχώρηση της οικονομίας του σε ύφεση, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία. Η Alibaba ανέφερε σε ανακοίνωση, ότι οι μετοχές της τιμολογήθηκαν στα 176 δολάρια Χονγκ Κονγκ (22,49 δολάρια) έκαστη.

Αυτό σημαίνει, ότι η Alibaba θα αντλήσει τουλάχιστον 88 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (11,3 δισ. δολάρια ΗΠΑ), ένα ποσό με ιδιαίτερο συμβολισμό, διότι ο αριθμός 8 συνδέεται με την ευημερία και την καλοτυχία στην κινεζική κουλτούρα. Η Alibaba επέλεξε τον κωδικό 9988 για τις μετοχές της, που για τους Κινέζους συνδυάζει δύο από τους πιο τυχερούς αριθμούς, οι οποίοι μαζί συμβολίζουν την μακρόχρονη ευημερία.

Το συνολικό ποσό μπορεί να φθάσει τα 12,9 δισ. δολάρια, εάν ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης ("greenshoe" option). Η μετοχή της Alibaba στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε χθες στα 185,25 δολάρια. Η εισαγωγή των μετοχών της Alibaba έχει ιδιαίτερη σημασία για το Χονγκ Κονγκ, καθώς η εταιρία επέλεξε τη Νέα Υόρκη έναντι της πρώην βρετανικής αποικίας για την αρχική δημόσια προσφορά το 2013, καθώς το ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο δεν δεχόταν την ασυνήθιστη διοικητική της δομή.

Η απόφαση είχε τελικά αποτέλεσμα, το Χονγκ Κονγκ να αλλάξει τους σχετικούς κανονισμούς πέρσι, προκειμένου να επιτραπεί στην Alibaba να εισάγει τις μετοχές και στο χρηματιστήριο της ασιατικής μητρόπολης. Τραπεζίτες ελπίζουν, ότι το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν και άλλοι κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί, που είναι εισηγμένοι στις ΗΠΑ.

Η τελετή για την εισαγωγών των μετοχών της Alibaba θα πραγματοποιηθεί στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ την επόμενη Τρίτη και αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, δεδομένων των διαδηλώσεων που συνεχίζονται στην πόλη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...