Τι περιμένει η Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup

Με την προσδοκία ότι το άτυπο Eurogroup στη Λευκωσία θα δώσει τα πρώτα σημάδια για τη θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ξεκίνησε στην κυπριακή πρωτεύουσα παρόντος του Γ. Στουρνάρα.

Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ τάχθηκε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, ενώ στο ίδιο κλίμα η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Maria Fekter, άφησε, και αυτή, ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις της.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Luis De Guindos, προσερχόμενος στο Eurogroup, σημείωσε πως η Ισπανία πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα λίτότητας ώστε να αποδείξει την αξιοπιστία της.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schauble θεωρεί πως δεν θα μπορέσει το ESM να προχωρήσει σε απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που συνεπάγεται πως πρέπει να γίνει μέσω κρατικής προσφυγής στον Μηχανισμό Στήριξης, ενώ συνέστησε υπομονή για την Ελλάδα καθώς περιμένει την έκθεση της τρόικας.

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Τζαν Γιάχερ υπό την προϋπόθεση ότι η επιδείνωση της οικονομίας της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα προσωρινής ύφεσης.

«Αν το έλλειμμα αποδειχθεί κάπως χειρότερο από το αναμενόμενο, λόγω μιας προσωρινής ύφεσης στην οικονομία, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος χρόνος, αλλά όχι λεφτά», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Λευκωσία, πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος για καθυστέρηση των μέτρων».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας προσερχόμενος στη Σύνοδο απέφυγε να προβεί σε δήλωση.

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται οι υπουργοί Οικονομικών και οι Διοικητές Κεντρικών Τραπεζών των κρατών μελών της ΕΕ, αντιπρόσωποι από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς. Στη συνεδρίααη του σημερινού συμβουλίου αναμένεται να συζητηθούν τα τρέχοντα οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα και θα περιλαμβάνει δύο κοινές ομάδες εργασίας καθώς και γεύματα εργασίας.

Η Ελλάδα θα παρουσιάσει στο Eurogroup ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τα μέτρα, ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και δημοσιοποίηση των μέτρων στο εσωτερικό.

Ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει την πορεία εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος και θα δεσμευθεί για συγκεκριμένες ενέργειες που θα υλοποιήσει η χώρα μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες. Την γνώμη της για το πρόγραμμα θα γνωστοποιήσει και η τρόικα η οποία θα μετέχει στο Συμβούλιο.

Ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ο πρόεδρος του Eurogroup θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12:30 με βασικό θέμα κυρίως την Ισπανία και λιγότερο την Ελλάδα, για την οποία ωστόσο θα γίνουν αναφορές.

Στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup ο κ. Στουρνάρας θα έχει συνάντηση με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ και μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος είναι και αυτό της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.