Αγοραπωλησία ακινήτου: Αυτό είναι ο τιμοκατάλογος του

Αγοραπωλησία ακινήτου: Αυτό είναι ο τιμοκατάλογος του

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την αναστολή του ΦΠΑ 24%

Η αγορά μιας κατοικίας συνοδεύεται συνήθως από γραφειοκρατία και έξοδα. Δεν είναι μόνο ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο αγοραστής του ακινήτου αλλά και τα υπόλοιπα έξοδα που τον βαρύνουν και θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη καθώς το ποσό που συγκεντρώνεται είναι σημαντικό. Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα και μάλιστα αναδρομικά για όλα τα ακίνητα των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά αναμένεται να αλλάξει το χάρτη της κτηματαγοράς.

Ειδικότερα όσοι σχεδιάζουν να αγοράζουν ακίνητο το οποίο πιθανότατα θα το αξιοποιήσουν για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb  θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Φορολογική επιβάρυνση ακινήτου: Με την «κατάργηση«» για τρία χρόνια του ΦΠΑ, όλα τα ακίνητα θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης ο οποίος ανέρχεται μόλις  σε 3% επί του τιμήματος του ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο ή επί της αντικειμενικής αξίας, εφόσον η τελευταία είναι μεγαλύτερη.  Ο νόμος προβλέπει υπό προϋποθέσεις την απαλλαγή από τον φόρο για την αγορά πρώτης κατοικίας.

2. Αμοιβή συμβολαιογράφου: Αυτή προσδιορίζεται βάσει της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, εφόσον αυτή είναι ανώτερη του τιμήματος ή βάσει του τελευταίου σε κάθε άλλη περίπτωση. Συνήθως ανέρχεται σε περίπου 1,2% επί του τιμήματος / αντικειμενικής αξίας, όσο όμως μεγαλύτερο είναι το τίμημα το ποσοστό μικραίνει.

3. Έξοδα υποθηκοφυλακείου: Τα έξοδα μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο ανέρχονται σε 0,475% πλέον κάποιων εξόδων επί της αντικειμενικής αξίας ή του τιμήματος (αναλόγως ποιο είναι μεγαλύτερο). Επιπλέον, καταβάλλεται κι ένα ποσό υπέρ του ταμείου Νομικών που ανέρχεται στο 0,125% της αξίας του ακινήτου.

4.  Έξοδα μεσίτη: Η αμοιβή μεσιτείας είναι θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ αγοραστή και μεσίτη. Συνήθως είναι το 2% επί της αξίας του ακινήτου

5.Αμοιβή δικηγόρου: Από 1.1.2014 ουδείς των συμβαλλομένων σε ένα συμβόλαιο αγοροπωλησίας, αγοραστής ή πωλητής, είναι υποχρεωμένοι να συνοδεύονται κατά την κατάρτιση του συμβολαίου από δικηγόρο. Ωστόσο, η πρόσληψη δικηγόρου ιδίως για την πλευρά του αγοραστή είναι αναγκαία εκ των πραγμάτων (έλεγχος στο υποθηκοφυλακείο, έλεγχος των όρων του συμβολαίου κλπ).