Ποιες αλλαγές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο στο φορολογικό νομοσχέδιο

Ποιες αλλαγές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο στο φορολογικό νομοσχέδιο

Ειδικές επιτροπές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο αντικειμενικές αξίες και συντελεστές φορολογίας

Τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με στόχο αυτό να έχει ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Ήδη συγκροτήθηκαν ειδικές επιτροπές, για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, την επέκταση του συστήματος σε περιοχές που σήμερα εξαιρούνται, καθώς και την προσέγγιση των αγοραίων τιμών. Η άσκηση αυτή, όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο 2020 και ανάλογα με τα αποτελέσματά της «μπορεί να μας βοηθήσει, να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη μείωση συντελεστών στη φορολογία κεφαλαίου».

Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ότι «η αίσθηση είναι, ότι θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα αξιοποιηθεί επ΄ ωφελεία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων». Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει στους θεσμούς ένα σχέδιο διαχείρισης και μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που σήμερα αγγίζουν τα 2,3 δισ. ευρώ. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, προκειμένου, ταυτόχρονα με τη μείωσή τους, να μην δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. «Αυτό είναι το πιο ουσιώδες», επεσήμανε ο αξιωματούχος του υπουργείου.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, ο οποίος επανέφερε θέμα μείωσης του αφορολογήτου και των συντάξεων, ο παράγοντας του υπουργείου επεσήμανε, ότι οι θέσεις της κυβέρνησης είναι καθαρές: «Δεν τίθεται θέμα ούτε αφορολογήτου, ούτε συντάξεων». Τέλος, σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και Γιώργου Ζαββού στην Ουάσινγκτον και τις επαφές με την ηγεσία του ΔΝΤ, εκπροσώπους επενδυτικών οίκων, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης, αρμόδιοι κύκλοι μετέφεραν κλίμα ιδιαίτερα θετικής αποδοχής του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Το σχέδιο, ανέφεραν οι ίδιοι, έχει αποσταλεί για παρατηρήσεις στους θεσμούς, ούτως ώστε να είναι απολύτως άρτιο πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Παρακαλούμε περιμένετε ...