«Φρένο» από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα για την ανάπτυξη το 2020

«Φρένο» από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα για την ανάπτυξη το 2020

Βλέπουν ρυθμό ανάπτυξης έως 2,5% αντί 2,8% που προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού

Στη σκιά του αρνητικού διεθνούς οικονομικού σκηνικού, ο Βρυξέλλες αμφισβητούν την πρόβλεψη της Αθήνας για ανάπτυξη 2,8% το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τοποθετούν  χαμηλότερα τον πήχη της μεγέθυνσης για τον επόμενο χρόνο, μόλις στα επίπεδα του 2,3%.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι υπό προϋποθέσεις η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 2,5% το 2020 από 1,9% - 1,8% το 2019 επικαλούμενες το δυσμενές ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Επιπλέον, η εκτίμηση αυτή είναι διπλάσια από εκείνη για ανάπτυξη 1,4% στην ευρωζώνη και πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι προβλέπουν για την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι και οργανισμοί. Τόσο το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο όσο και το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή κρατούν αποστάσεις από αυτήν την πρόβλεψη, χαρακτηρίζοντας υπεραισιόδοξο τον στόχο για τον ρυθμό μεγέθυνσης που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό του 2020.

Με ενδιαφέρον αναμένεται  πλέον η πρόβλεψη που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής έκθεσης της, η οποία, εμμέσως, επηρεάζει δυσμενώς όλο τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς. Μαζί και το πακέτο με τα θετικά μέτρα του 1,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα στείλει προς έγκριση σήμερα στα ευρωπαϊκά όργανα ακολουθώντας έτσι τη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, θα ενημερώνει την Κομισιόν για τις νέες παροχές που σχεδιάζει να ανακοινώσει τον Δεκέμβριο.

Θα είναι από το υπερπλεόνασμα του 2019, το οποίο θα ξεπεράσει τα 346 εκατ. ευρώ, και οι νέες ελαφρύνσεις θα αφορούν επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και οικονομικά ασθενέστερους. Μεταξύ των μέτρων που μελετά η κυβέρνηση είναι η μείωση του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους και η διάθεση ενός νέου κοινωνικού μερίσματος, μίας νέας 13ης σύνταξης, τα κριτήρια χορήγησης της οποίας θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Βέβαια, το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020 δεν έχει ακόμη κλείσει, εξ ου και οι προσαρμογές που υπέστη το βασικό σενάριο του προσχεδίου.