Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Πόσο φόρο επιπλέον θα πληρώσουν όσοι δεν καταφέρουν να τις συγκεντρώσουν

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Πόσο φόρο επιπλέον θα πληρώσουν όσοι δεν καταφέρουν να τις συγκεντρώσουν

Πλήρης αποσύνδεση των δαπανών με πλαστικό χρήμα από το αφορολόγητο – Το μέτρο θα αφορά όλους τους φορολογούμενους

Ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος από όλους τους φορολογούμενους και όχι μόνο από μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δικαιούνται το αφορολόγητο θα απαιτεί η Εφορία από το 2020. Όσοι δεν θα καταφέρουν να συλλέξουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων θα επιβαρύνονται με έξτρα φόρο. Στη διαφορά μεταξύ των απαιτούμενων αποδείξεων και αυτών που θα έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος με πλαστικό χρήμα θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% έως 25% με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει το πέναλντι φόρου να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 22%, όσο δηλαδή είναι και σήμερα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αφορολόγητο αποσυνδέεται πλήρως από την υποχρέωση συλλογής e- αποδείξεων και ως εκ τούτου ο εισαγωγικός συντελεστής 9% στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος δεν μπαίνει καν στην εξίσωση. Σήμερα, στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες ηλεκτρονικές πληρωμές και αυτές που έγιναν πραγματικά υπάρχει η απειλή φόρου 22%, χάνοντας μέρος του αφορολογήτου. Του χρόνου θα στοιχίζει ουσιαστικά πολύ πιο ακριβά καθώς ο εισαγωγικός συντελεστής για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα έχει υποχωρήσει στο 9%, αλλά στο εισόδημα των 10.000 ευρώ αντί για 1.000 ευρώ ηλεκτρονικών πληρωμών θα χρειάζονται ηλεκτρονικές αποδείξεις αξίας 3.000 ευρώ.

Η απειλή φόρου, εξηγούν αρμόδιες πηγές δεν γίνεται για να αντληθούν έξτρα έσοδα από φόρο εισοδήματος στη βάση των ποινών. Τα στοιχεία δείχνουν ούτως ή άλλως ότι  φορολογούμενοι με εισόδημα 10.000 ευρώ δήλωσαν φέτος  κατά μέσο όρο δαπάνες ύψους 4.400 ευρώ ή το 44% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα όταν είχαν υποχρέωση να δηλώσουν δαπάνες 1.000 ευρώ.

Αντίστοιχα σε δηλωθέντα εισοδήματα 30.000 ευρώ το μέσο ποσοστό ηλεκτρονικών πληρωμών στις δηλώσεις του 2019 ήταν στη ζώνη του 36%, κάνοντας το οικονομικό επιτελείο να θεωρεί ότι το όριο απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών του 30% σε συνάρτηση με το εισόδημα είναι «εύκολη» υπόθεση για τους φορολογούμενους.

Ο συνδυασμός της αύξησης των απαιτούμενων αποδείξεων όμως σε συνάρτηση με την απειλή ποινής φόρου με συντελεστή 20%-25%, καθιστά κατά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης ασύμφορη για τους φορολογούμενους τη «συναλλαγή» με τους καταστηματάρχες και επαγγελματίες για να μην κόψουν αποδείξεις προκειμένου ν κερδίσουν το ΦΠΑ.

Ο μέσος ΦΠΑ στην Ελλάδα ανέρχεται στο 19% ( 6% ο υπερμειωμένος, 13% ο μειωμένος, 24% ο κανονικός συντελεστής). Οποιοδήποτε ποσοστό «ποινής» πάνω από το 19% εκτιμάται πως θα κάνει τους φορολογούμενους να απαιτούν να πληρώσουν με πλαστικό χρήμα. Οι σχεδιασμοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αφορούν σε συνέχιση των σημερινών εξαιρέσεων στη λίστα των υπόχρεων εμφάνισης πληρωμών με πλαστικό χρήμα. Συνταξιούχοι άνω των 70 ετών, κάτοικοι μικρών χωριών και απομακρυσμένων νησιών θα συνεχίσουν να εξαιρούνται ενώ σε πρώτη φάση τουλάχιστον οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν σχεδιάζονται αλλαγές στην ισχύουσα λίστα των ηλεκτρονικών πληρωμών δαπανών που «περνάνε» στην εφορία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...