Ποιες κατηγορίες πολιτών δικαιούνται ΑΜΚΑ

Ποιες κατηγορίες πολιτών δικαιούνται ΑΜΚΑ

Δημοσιοποιήθηκε εγκύκλιος την οποία υπογράφει ο υφ. Εργασίας

Διευκρινίσεις, στο πλαίσιο του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, για τον καθορισμό των κατηγοριών πολιτών, ημεδαπών και αλλοδαπών, που δικαιούνται ή όχι ΑΜΚΑ, καθώς και για την κατηγορία των πολιτών οι οποίοι πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), δίνει εγκύκλιος την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, με σκοπό τη διευκόλυνση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, καθώς και των ΚΕΠ, ως προς την απόδοση ΑΜΚΑ.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», οι κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται ΑΜΚΑ, είναι οι εξής:

  1. Έλληνες υπήκοοι που κατοικούν στη χώρα

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

- Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή δελτίο ελληνικής στρατιωτικής ταυτότητας ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για ανήλικους που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα.

- Σε περίπτωση απογραφής, μέσω εκπροσώπου, προσκομίζεται εξουσιοδότηση.

Ο ΑΜΚΑ του ανηλίκου συνδέεται με τον ΑΜΚΑ του γονέα, εφόσον ο γονέας διαθέτει ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, διαφορετικά o ανήλικος απογράφεται ως ανασφάλιστος.

  1. Ομογενείς με ταυτότητα ομογενούς που διαμένουν στη χώρα μόνιμα

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

- Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ομογενούς και, όταν δεν υπάρχουν στοιχεία απαραίτητα για την απογραφή, απαιτείται προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά.

- Μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας ή έντυπο Ε9.

- Λογαριασμός ΔΕΚΟ.

- Βεβαίωση φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα.

  1. Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν στη χώρα και δεν εργάζονται, καθώς και τα μέλη οικογενείας τους

Απαραίτητη προϋπόθεση:

- Έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής Ευρωπαίου πολίτη από την αστυνομία για κάθε μέλος της οικογένειας.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

- Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο (ή ληξιαρχική πράξη γέννησης με εμφανές πατρώνυμο και μητρώνυμο επίσημα μεταφρασμένη).

  1. Δικαιούχοι Διεθνούς Προστασίας και τα μέλη οικογενείας τους

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

- Άδεια διαμονής δικαιούχου Διεθνούς Προστασίας και για τα τέκνα ληξιαρχική πράξη γέννησης, εφόσον γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

(Τα νεογέννητα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, καλύπτονται από την άδεια διαμονής του συντηρούντος γονέα, έως ότου υποβληθεί αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής και γι' αυτά).

Επισυνάπτεται ολόκληρη η εγκύκλιος η οποία περιλαμβάνει τις άλλες δύο κατηγορίες, δηλαδή, τους πολίτες που δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ και την κατηγορία των πολιτών που πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για την έκδοση του ΑΜΚΑ.