Stratfor: Η Ελλάδα ίσως επιστρέψει στο κέντρο της κρίσης

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις τού αμερικανικού ινστιτούτου αναλύσεων Stratfor, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε ανάλυσή του, το ινστιτούτο περιγράφει τους κινδύνους που απορρέουν για τις χώρες της Ευρώπης από την άνοδο κομμάτων διαμαρτυρίας της δεξιάς ή της αριστεράς. Ως χαρακτηριστικότερα τέτοια παραδείγματα εμφανίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το επίσης αριστερό Podemos στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τον ινστιτούτο, η οικονομική κρίση έχει διαβρώσει το πολιτικό σύστημα πολλών ευρωπαϊκών κρατών «Σε μέλη-κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων η Σουηδία, η Ισπανία, η Μεγάλη Βρετανία και πιθανώς η Ελλάδα, θα διεξαχθούν εκλογές το 2015. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι χώρες θα δουν αποτελέσματα που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν το 2008», σχολιάζει το Stratfor.

«Η Ελλάδα» σχολιάζει το ινστιτούτο «είναι παράδειγμα της πολιτικής κατάστασης η οποία θα μπορούσε να επικρατήσει στην Ισπανία στο μέλλον» και υπενθυμίζει ότι το 2012 χρειάστηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις ώστε δύο κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση και να κρατήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ μακριά.

Το Ινστιτούτο προβλέπει για τη χώρα μας, ότι πιθανώς να επιστρέψει στο κέντρο της ευρωπαϊκής κρίσης το ερχόμενο έτος όταν η ελληνική Βουλή θα επιχειρήσει να εκλέξει νέο πρόεδρο. «Αυτό θα σημάνει εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δύσκολο να μείνει μακριά από την εξουσία» επισημαίνεται. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να αναδιαμορφώσει το χρέος της Ελλάδας, μία κίνηση η οποία πιθανώς αναστατώσει τις οικονομικές αγορές και προκαλέσει αβεβαιότητα στην ευρωζώνη», υποστηρίζει το Stratfor.

«Αν η Ελλάδα προκαλέσει οικονομική αναταραχή στην Ευρώπη και πάλι, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πάνε πίσω και να διαπραγματευτούν και να συζητήσουν όλα τα ζητήματα που μέχρι στιγμής απέφευγαν», επισημαίνεται στην ανάλυση.