Βρούτσης: Αυτόν το μήνα οι συντάξεις χηρείας

Βρούτσης: Αυτόν το μήνα οι συντάξεις χηρείας

Τα εκκαθαριστικά των συντάξεων θα βγουν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ την 1η Οκτωβρίου

«Συνολικά 65.850 περιπτώσεις συντάξεων χηρείας θα αποδοθούν τώρα» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα καταβληθεί το ποσοστό της σύνταξης χηρείας το οποίο αυξήθηκε από το 50% στο 70% της σύνταξης του θανόντος.

Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha», ο κ. Βρούτσης ανέφερε: «Ό,τι υποσχεθήκαμε προεκλογικά, γίνεται αυτόν το μήνα [καθώς] 65.850 περιπτώσεις συντάξεων χηρείας θα αποδοθούν τώρα. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο, πληρώνεται η αύξηση από το 50% στο 70%, όπως δεσμευθήκαμε, ενώ τα αναδρομικά θα δοθούν τον επόμενο μήνα». Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι δικαιούχοι/ες συντάξεων χηρείας του Δημοσίου θα δουν την αύξηση αυτόνομα στο βιβλιάριό τους, ενώ οι δικαιούχοι/ες συντάξεων χηρείας του ΙΚΑ θα δουν δύο καταβολές- η μία είναι το καθαρό ποσό που λάμβαναν και η άλλη θα αφορά την αύξηση κατά 20%.

Αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Βρούτσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την χαρακτήρισε ως την πιο ελκυστική ρύθμιση που υπήρξε ποτέ. «Καλούμε όλο τον κόσμο να μπει στη ρύθμιση, είναι η τελευταία, αλλιώς μετά θα ακολουθήσουμε την άλλη ρύθμιση των 12 δόσεων και την αυστηρή διαδικασία του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Πρέπει να περιφρουρήσουμε τα έσοδα του Δημοσίου» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.

Σχετικά με τα εκκαθαριστικά των συντάξεων, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι τα εκκαθαριστικά είναι έτοιμα και θα βγουν, διευκρινίζοντας ότι, για να μην πέσει το σύστημα, την 1η Οκτωβρίου, θα εμφανιστούν στον ιστότοπο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Σε ερώτηση σχετικά με τη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι δημοκρατικό και αναφαίρετο, συμπληρώνοντας ότι, στη χώρα μας, διαχρονικά, υπήρχαν δύο δυνάμεις, οι οποίες ήταν αντίρροπες. «Αυτή της αδράνειας και αυτή της μεταρρύθμισης. Αυτές ήταν πάντα σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού, εμείς ήμασταν πάντα υπέρ των δυνάμεων της μεταρρύθμισης» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

Για το ζήτημα του συνδικαλιστικού νόμου, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Δεν επιβάλλουμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την κήρυξη της απεργίας ή για άλλο θεσμικό ζήτημα. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία έρχεται συμπληρωματικά, αν και εφόσον το θέλουν οι εργαζόμενοι και το σωματείο. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή η ρύθμιση σε βάθος χρόνου θα γίνει πλέον απαίτηση από όλους -να συμμετέχουν καθολικά και όχι οι λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς».

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης είπε: «Επιχειρούμε, για πρώτη φορά, στην ιστορία του εργατικού δικαίου της χώρας να βγάλουμε απ' έξω τα "μαϊμού" συνδικαλιστικά σωματεία, γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε την ελκυστικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος και δεν νομίζω ότι θα βρεθεί ένας συνδικαλιστής ή λογικά σκεπτόμενος πολίτης που θα πει ότι είναι εναντίον αυτής της διαφανούς διαδικασίας και του νοικοκυρέματος του συνδικαλισμού. Μετά την ψήφιση αυτής της διάταξης, θα φαίνονται όλα στη Διαύγεια, υπό την έννοια του πληροφοριακού συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ", σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργαζομένων και εργοδοτών, τα διοικητικά συμβούλια, τα μέλη που εκπροσωπούν απρόσωπα και οι χρηματοδοτικές ροές τους. Το πώς συγκροτούνται τα συνδικάτα είναι απόλυτα δικαίωμά τους, το ποια είναι όμως και ποιος τους αντιπροσωπεύει πρέπει να ξέρει και η Πολιτεία που μιλάει μαζί τους. Διότι χρηματοδοτούνται, διότι επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις στον κοινωνικό διάλογο, διότι δεν νοείται να πάμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και να κάνω κοινωνικό διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους από την πλευρά της εργοδοσίας και να μην υπάρχει η πλευρά της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣEΕ)» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας.