ΕΚΤ: Πρόστιμο-«μαμούθ» σε ελληνική τράπεζα

ΕΚΤ: Πρόστιμο-«μαμούθ» σε ελληνική τράπεζα

Η απόφαση επιβολής κυρώσεων μπορεί να προσβληθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τσουχτερό διοικητικό πρόστιμο 5,150 εκατ.ευρώ, επέβαλε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην Τράπεζα Πειραιώς.

Το πρόστιμο, το οποίο αντιπροσωπεύει το 29% περίπου των καθαρών κερδών που εμφάνισε η Τράπεζα Πειραιώς (σ.σ. 19 εκατ.ευρώ) στο πρώτο εξάμηνο του έτους, αφορά παραβιάση κανόνων απόκτησης «μέσων κεφαλαίων κατηγορίας 1 κατά την περιόδο 2015 - 2017 από την προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας».

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η ποινή «επιβλήθηκε για παραβάσεις των διατάξεων περί ιδίων κεφαλαίων που προβλέπονται στο άρθρο 28 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 (CRR) σε συνδυασμό με το άρθρο 8 παράγραφος 2 και το άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο (ΕΕ) αριθ. 241/2014, οι οποίες συνετελέστηκαν υπό την καθοδήγηση της πρώην διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε., η οποία ταξινομούσε κεφαλαιακά μέσα, των οποίων η αγορά χρηματοδοτήθηκε άμεσα ή έμμεσα από την εποπτευόμενη οντότητα (σ.σ. από την Τράπεζα Πειραιώς δηλαδή) ως μέσα κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1 κατά τη διάρκεια έξι διαδοχικών τριμήνων μεταξύ 2015 και 2017».

Μεταξύ των άλλων χρηματοδοτικών ενεργειών, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αποδέσμευσε εγγυήσεις (collateral), τις οποίες κατείχε ως εξάσφαλιση για την αποπληρωμή των δανείων που χορηγήθηκαν σε ορισμένους μη ενήμερους πελάτες-δανειολήπτες. Οι οφειλέτες αυτοί χρησιμοποίησαν τα ποσά που έλαβαν μετά την αποδεσμευμένη της εξασφάλισης (collateral) για την αγορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 28 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, αναφέρει ότι «τα κεφαλαιακά μέσα μπορούν να χαρακτηριστούν ως μέσα κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1, μόνον εφόσον τα μέσα είναι καταβεβλημένα και η αγορά τους δεν χρηματοδοτείται άμεσα ή έμμεσα από το ίδρυμα».

Σημειώνεται ότι η απόφαση επιβολής κυρώσεων μπορεί να προσβληθεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.