Ειδικό ευνοϊκό φορο-πλαίσιο για όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικίας στην Ελλάδα

Ειδικό ευνοϊκό φορο-πλαίσιο για όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικίας στην Ελλάδα

Τα μοντέλα που εξετάζονται

Κίνητρα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην Ελλάδα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις του εξωτερικού εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στο τραπέζι των συναρμόδιων υπουργών βρίσκονται διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες  με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Μεταξύ των μοντέλων που εξετάζονται είναι:

- το ιταλικό που προβλέπει σταθερή καταβολή ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ για το παγκόσμιο εισόδημα του φορολογούμενου ,

- το κυπριακό το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αφορολόγητες αγοραπωλησίες μετοχών και ομολόγων αλλά και αφορολόγητα εισοδήματα από μερίσματα και τόκους αλλά και

- της Μάλτας  με flat tax 15% στο παγκόσμιο εισόδημα με ελάχιστο όμως φόρο 15.000 ευρώ.

Εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να καταρτιστεί σχετική διάταξη με στόχο την τόνωση των φορολογικών εσόδων. Η φορολόγηση του εισοδήματος των υπηκόων χωρών της ΕΕ που ζουν, εργάζονται ή διαμένουν κάποιο χρονικό διάστημα εκτός της χώρας τους δεν υπόκειται σε  κανόνες της Ε.Ε.. Το συνηθέστερο είναι, η χώρα στην οποία βρίσκεται η φορολογική κατοικία (απαιτείται στις περισσότερες περιπτώσεις διαμονή πάνω από 183 ημέρες το χρόνο αλλά η Κύπρος μείωσε το χρόνο στις 60 ημέρες) να μπορεί να  φορολογήσει το σύνολο των παραγόμενων παγκοσμίως εισοδημάτων εισπραχθέντων και μη. Σε αυτά περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, παροχές, εισόδημα από ακίνητη περιουσία ή από άλλες πηγές, ή υπεραξία από την πώληση περιουσίας, που αποκτήθηκε  σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι πρώτες συζητήσεις έχουν ήδη γίνει και υπάρχει η βούληση να επωφεληθεί και η Ελλάδα από ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς το οποίο εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες στον κόσμο. Εκτός από την Ιταλία και την Κύπρο, η Πορτογαλία και η Μάλτα περιλαμβάνονται στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες ισχύει σήμερα ειδικό καθεστώς φορολόγησης για όσους ξένους υπηκόους μεταφέρουν στη χώρα τη φορολογική τους κατοικία.

Η Μάλτα για παράδειγμα προσφέρει flat tax 15% στο παγκόσμιο εισόδημα των φορολογουμένων με ελάχιστο φόρο 15.000 ευρώ το χρόνο. Το Πορτογαλικό μοντέλο το οποίο μετρά ήδη δέκα χρόνια ζωής προβλέπει σταθερό συντελεστή 20% ενώ στην Κύπρο η απόκτηση φορολογικής κατοικίας εξασφαλίζεται με την υποβολή μιας δισέλιδης αίτησης στην εφορία και μόλις τέσσερα δικαιολογητικά. Η μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Κύπρο μάλιστα απαιτεί από πέρυσι μόλις 60 ημέρες παραμονής στο νησί και παρέχει μεταξύ άλλων αφορολόγητες αγοραπωλησίες χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχών, ομολόγων, κτλ., απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου  στον επαναπατρισμό εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, και δικαιώματα,  αλλά και μειωμένους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος  κατά 50% σε σχέση με τους ισχύοντες για εργαζόμενους στη Κύπρο.

Στην Ελλάδα, οι διατάξεις για τη φορολογική κατοικία με τη σημερινή τους μορφή δεν παρέχουν κανένα κίνητρο. Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν πως ένα φυσικό πρόσωπο το οποίο βρίσκεται στην Ελλάδα, συνεχώς για χρονικό διάστημα το οποίο υπερβαίνει τις 183 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και σύντομων διαστημάτων παραμονής στο εξωτερικό είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδα από την πρώτη ημέρα παρουσίας του στη χώρα και φορολογείται για το παγκόσμιο εισόδημά του. Εξαιρούνται φυσικά πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα για τουριστικούς, ιατρικούς, θεραπευτικούς ή παρόμοιους ιδιωτικούς σκοπούς και η παραμονή τους δεν υπερβαίνει τις 365 ημέρες.