«Πανικό» στις διεθνείς αγορές προκάλεσε ο Τραμπ

«Πανικό» στις διεθνείς αγορές προκάλεσε ο Τραμπ

Στα κρατικά ομόλογα στρέφονται οι επενδυτές μετά την προαναγγελία νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν σήμερα τη μεγαλύτερη βουτιά τους από τις αρχές του έτους και οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέα «πυρά» στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ταρακουνώντας τις αγορές και προκαλώντας φρενίτιδα για τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να επιβάλει επιπλέον δασμούς 10% σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου, κλιμακώνοντας τον σκληρό και παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Η Κίνα απάντησε σήμερα, ότι θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αντίμετρα. Οι ευρωπαϊκέςς αγορές κατέγραψαν βουτιά, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx να υποχωρεί κατά 2% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του για το 2019. Ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσαν πτώση 2,7%, με τον πρώτο να υποχωρεί σε νέο χαμηλό διμήνου.

Ο δείκτης παγκόσμιων μετοχών MSCI υποχώρησε κατά 0,6%, ενώ βαριές απώλειες υπέστησαν τα χρηματιστήρια στην Ασία. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 2,1%, το Χονγκ Κονγκ κατά 2,5% και οι μετοχές στην ηπειρωτική Κίνα κατά 1,5%. Οι προτεινόμενοι δασμοί προκάλεσαν φρενίτιδα για τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν πάνω από 3 μονάδες βάσης στο νέο ιστορικά χαμηλά επίπεδο του -0,529%. Αυτό ακολούθησε την πτώση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων στο 1,832%, το χαμηλότερο από τις 8 Νοεμβρίου του 2016, την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος ο Τραμπ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ιαπωνικό γεν, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, ανήλθε σε υψηλό πέντε εβδομάδων έναντι του δολαρίου και σε υψηλό δυόμισι ετών έναντι της λίρας. Το αμερικανικό δολάριο σημείωσε μικρή πτώση έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Το ευρώ ανέκαμψε στο 1,1099 δολάριο από το χαμηλό διετίας του 1,1027 δολαρίου, που σημείωσε κατά τη διαπραγμάτευσή του στις ΗΠΑ.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε μικρή πτώση στα 1.435,46 δολάρια η ουγγιά αφού κατέγραψε χθες άνοδο κατά 2,3%, παραμένοντας κοντά στο υψηλό εξαετίας των 1.453 δολαρίων, που σημείωσε πριν από δύο εβδομάδες.

Η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε μετά τη χθεσινή σημαντική υποχώρησή του. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ σημείωσε άνοδο 2,2% στα 61.84 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησε κατά 7,0% χθες, τη μεγαλύτερη ημερησία ποσοστιαία πτώση του από τον Φεβρουάριο του 2016. Το αμερικανικό αργό ανέκαμψε κατά 1,9% στα 54.96, έχοντας υποχωρήσει χθες κατά 7,9%.